Distansstudent - låneregler

För att få låna böcker Högskolans bibliotek måste du vara registrerad som låntagare på biblioteket. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller och hur du lånar.

Registrera dig som låntagare hemifrån

  1. Skriv ut, läs igenom och skriv under låneavtaletPDF (pdf, 485 kB)
  2. Skicka det underskrivna avtalet till oss tillsammans med registreringsintyg eller kopia på någon annan handling som styrker att du är student samt kopia på båda sidorna av din legitimation
  3. Fyll i det här formuläret och klicka på Beställ
  4. Vi skickar ett välkomstbrev till dig via mejl och därefter kan du börja använda bibliotekets alla resurser!

Information till dig som är ny låntagare

Böcker med posten

Om du är distansstudent och bor mer än fem mil från högskolan får du dina böcker hemskickade, max fem böcker per tillfälle.

Beställa böcker

Våra tryckta böcker hittar du i vår bibliotekskataloglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, om boken finns tillgänglig på hyllan beställer du den via e-post, bibhig@hig.se.

Om boken är utlånad reserverar du den själv i bibliotekskatalogen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster När det är din tur att få boken får du först ett meddelande via mejl och då kan du tacka nej till boken inom ett dygn. Om du inte tackar nej så skickar vi boken till dig nästa dag.

Skicka tillbaka böcker till biblioteket

Returportot för böckerna betalar du själv. När du skickar tillbaka böckerna till oss, tänk på att kursböcker måste vara oss tillhanda senast på återlämningsdatumet för att du ska slippa förseningsavgift.

Lånetid

Lånetiden är 2 veckor för kurslitteratur och 4 veckor för övrig litteratur.
Böckerna ska skickas tillbaka så de anländer till biblioteket senast på förfallodagen för att du ska undvika förseningsavgift.

Förseningsavgiften är 10 kronor per dag och bok och gäller kurslitteratur som är märkt med KURS.  Du kan kontrollera förfallodagen för dina böcker i bibliotekskatalogen under rubriken Mina uppgifter.

Låna om och reservera

Med hjälp av PIN-koden kan du både låna om och reservera böcker i bibliotekskatalogen, om böckerna inte är reserverade av någon annan.

Material som inte kan lånas

Som distansstudent kan du beställa kopior av artiklar ur tryckta tidskrifter och ur material som inte är till utlån. Avgiften är 40 kronor per artikel.

Om vi inte har boken

Om du behöver få tag på en bok som vi inte har, kan du vända dig till ditt närmaste folkbibliotek för att få hjälp att låna boken från ett annat bibliotek. Böcker från andra bibliotek får vi inte skicka till dig, utan du måste hämta dem hos oss. Om du däremot vill ha en artikel som vi inte har så får du en kopia hemskickad.

Bor du utomlands och vill låna kursböcker?

​Om du bor utomlands och vill låna kursböcker så tänk på att böckerna måste vara oss tillhanda senast återlämningsdatumet för att du inte ska få förseningsavgifter. Den tid som postgången tar, kan bli upp till en vecka både när vi skickar den och vid returen till oss. Den tid du har att läsa boken blir därför inte så lång. Du kan dock låna om böckerna om inte någon annan har reserverat dem.

Kontakta oss på biblioteket

Telefon: 026-64 85 48
e-post: bibhig@hig.se
Postadress: Högskolan i Gävle, Biblioteket, 801 76 Gävle
Besöksadress: Kungsbäcksvägen 47, Gävle

  Publicerad av: Elisabeth Jansson

Biblioteket