Lediga jobb

Bibliotekarie med inriktning mot system och e-resurser

Högskolan i Gävle har som vision att vara ledande inom utbildning och forskning för en Hållbar livsmiljö för människan. Vi erbjuder ca 50 utbildningsprogram och 350 fristående kurser inom humaniora, vård och medicin, samhälls- och naturvetenskap samt teknik. Med 16 000 studenter och mer än 750 anställda är Högskolan i Gävle en av Sveriges största högskolor.

Biblioteket vid Högskolan i Gävle ligger i moderna lokaler centralt på campus, med gott om studieplatser. Bibliotekspersonalen består av ett 25-tal personer, inklusive IKT-pedagoger och tekniker vid avdelningen Learning Center som är en central stödresurs för IKT och nätbaserad undervisning/distansutbildning.

Biblioteket har ett nära samarbete med högskolans utbildningar och är flitigt använt av våra studenter. Vi arbetar för en hög tillgänglighet till våra tryckta medier och e-medier samt för ökad informationskompetens och digital kompetens hos våra studenter, personal och övriga användare. Biblioteket samarbetar med andra bibliotek inom och utom länet för att öka stödet till studenter och nätbaserat lärande. Det är även öppet för allmänheten.

För mer information: http://www.hig.se

Arbetsuppgifter:

Vi söker en engagerad och kunnig IT-bibliotekarie som kan hjälpa oss att utveckla det digitala biblioteket! Vi vill ge våra användare en smidig och enkel tillgång till våra e-resurser.

Du kommer att arbeta både med våra IT-system och innehållet. Vi använder bibliotekssystemet KOHA (open source), Discoverytjänsten EDS (inklusive länkserver), autentiseringslösningen OpenAthens, databaser från olika leverantörer
samt DiVA som open access arkiv för Högskolans publikationer.

Du kommer att ingå i bibliotekets systemgrupp, som gemensamt arbetar med problemlösning och verksamhetsutveckling. Dina arbetsuppgifter omfattar underhåll och utveckling av våra systemlösningar samt systemintegration och gränssnitts-utformning mellan databaser, system och sökportal.

Det är en fördel om du har erfarenhet från forsknings-/högskolebibliotek och de processer som bibliotekssystemen stödjer. Systemarbetet kan innebära kodning (Perl), inställningar av parametrar och konfigurering av systemen samt viss server-administration, uttag av statistik m.m.

Undervisning i informationssökning kan komma att ingå i tjänsten, med fokus på studenter vid Akademin för Teknik och Miljö. Dessutom ingår allmänna bibliotekariearbetsuppgifter, inklusive tjänstgöring i informations-/lånedisk.

Kvalifikationer:

För tjänsten krävs:
Examen på lägst kandidatnivå i biblioteks- och informationsvetenskap, eller annan utbildning som vi bedömer som likvärdig
Goda IT-kunskaper och intresse för digitala frågor med tillämpningar inom biblioteksområdet
Erfarenhet från arbete som systembibliotekarie och/eller med digitala resurser
Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift
God samarbets- och initiativförmåga

Det är meriterande att ha:
Erfarenhet från arbete inom högskolesektorn
Erfarenhet från arbete med bibliotekssystem. Vi använder KOHA, EBSCO Full Text Finder, EBSCO Discovery Service, Open Athens, DiVA
Kunskap om att jobba i Linux/UNIX-miljöer och om användning av öppen programvara
Erfarenhet från arbete med API:er, webb, systemadministration och systemimplementering
Kännedom om standarder och tekniker för databaser, metadata och webbtjänster
Kunskaper i till exempel SQL, Perl, JavaScript, PHP och/eller C#
Erfarenhet av undervisning i informationssökning

Som person har du lätt för att samarbeta och dela med dig av kunskaper och erfarenheter, samtidigt som du är van att arbeta självständigt. Du är flexibel, utvecklings- och resultatinriktad. Du håller dig à jour inom dina arbetsområden.
Det är även bra om du trivs i en undervisande situation, både mot kollegor och studenter.

Stor vikt kommer att läggas på dina personliga egenskaper och erfarenheter. Beroende på dina tidigare erfarenheter kan arbetsuppgifterna komma att justeras och ytterligare arbetsuppgifter tillkomma.

Övrigt:

Högskolan i Gävle eftersträvar etnisk och kulturell mångfald samt en jämn könsfördelning inom samtliga personalkategorier.

Inför denna rekrytering har Högskolan i Gävle tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediasäljare och liknande.

Anställningsform:

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid
Tillträde: Tillträde snarast enligt överenskommelse. Det kan bli aktuellt med provanställning.
Antal platser: 1

Ansökan:

Sista ansökningsdag: 2019-05-26

Arbetsgivarens referensnummer: HIG-STÖD 2019/308

Upplysningar lämnas av:

Maivor Hallén
Bibliotekschef
Telefon: 026-64 81 88, 070-605 66 26
E-post: maivor.hallen@hig.se

Facklig(a) företrädare
Lars Borbos
Fackförbundet ST
Telefon: 026-64 85 00 vxl
E-post: lbs@hig.se

Maria Savela
Saco-S
Telefon: 026-64 85 00 vxl
E-post: maria.savela@hig.se

Kia Sundberg-Kimhag
Lärarförbundet
Telefon: 026-64 85 00 vxl
E-post: kia.kimhag@hig.se

Tillbaka

Publicerad av: Gustav Jappevik Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-04-03
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)