Lediga jobb

Gästforskare inom hållbart fiske

Högskolan i Gävle har som vision att vara förstahandsvalet för alla som vill göra skillnad. Vi erbjuder ett 50-tal utbildningsprogram och 350 fristående kurser inom humaniora, vård och medicin, samhälls- och naturvetenskap samt teknik. Högskolan i Gävle är en av Sveriges populäraste högskolor om man ser till söktrycket. Vi har 16 000 studenter, 750 anställda och ett samlat campus i vackra omgivningar.

För mer information: http://www.hig.se

Arbetsuppgifter:

Som gästforskare inom hållbart fiske ingår du i ett projekt som syftar till att skapa ett mer hållbart fiske i Östersjön.

Projektbeskrivning

Det kustnära yrkesfisket i Östersjön är hårt drabbat av en sälstam på ca 45 000 individer. I lax- och sikfisket används idag så kallade Pontoon-fällor, som består av starkt Dyneemagarn uppspänt i en aluminiumkonstruktion. Dessa fällor har klarat sälangrepp, är lätthanterliga, ergonomiska, levandefångande och miljövänliga.

Pontoon-fällorna är enkla att anpassa för ett storlek- och artselektivt fiske. Sälsäkra Pontoon-fällor har i ett flertal pilotprojekt anpassats för ett fiske nära botten. I dessa försök har ett återkommande scenario varit att fällornas pontoner och garn nöts sönder mot stenar på botten.

Projektet kommer att fokuserar på att ta fram ett flyttbart redskap som kan användas på djupare vatten. Redskapet ska vara sälsäkert, stryktåligt, lätthanterligt, ergonomiskt och fångsteffektivt.

I relation till att skapa ett hållbart fiske med avseende på att göra en miljömässig, sälsäker, ergonomisk och fångsteffektiv fiskfälla, så är det även viktigt att följa utvecklingen av miljögiftsbelastningen på fiskarna i Östersjön.

I projekt kommer vi därför även att studera den spatiala och temporära variationen i miljögiftsbelastning hos framförallt strömming och abborre, men det kan även inkludera andra fiskarter. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att analysera isotoper av kväve i prover från fisk för att kunna spåra ursprunget av miljögifter.

Anställningen pågår fram till den 31 december 2020.

Kvalifikationer:

För anställning som gästforskare inom hållbart fiske krävs avlagt doktorsexamen inom biologi eller annan inriktning som arbetsgivaren finner likvärdig. Den sökande har en kunskap om och erfarenhet av miljöövervakning i Östersjön samt kunskap och erfarenhet av att analysera data från isotopbestämning i marina miljöer. för att kunna kommunicera fritt med lokala fiskare vid Östersjökusten krävs goda kunskaper i svenska och engelska.

Övrigt:

Högskolan i Gävle eftersträvar en jämn könsfördelning och ett aktivt arbete med lika villkor i alla delar av organisationen.

Inför denna rekrytering har Högskolan i Gävle tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediasäljare och liknande.

Anställningsform:

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
Omfattning: Heltid
Antal platser: 1

Ansökan:

Sista ansökningsdag: 2020-04-22

Arbetsgivarens referensnummer: HIG-STÖD 2020/211

Upplysningar lämnas av:

Magnus Isaksson
Avdelningschef
Telefon: 026 - 64 82 49
E-post: min@hig.se

Lars Hillström
Lektor i biologi
Telefon: 026-64 82 69
E-post: lhm@hig.se

Facklig(a) företrädare
Maria Savela
Saco-S
Telefon: 026-64 85 00 vxl
E-post: maria.savela@hig.se

Kia Sundberg-Kimhag
Lärarförbundet
Telefon: 026-64 85 00 vxl
E-post: kia.kimhag@hig.se

Lars Borbos
Fackförbundet ST
Telefon: 026-64 85 00 vxl
E-post: lbs@hig.se

Tillbaka

Publicerad av: Gustav Jappevik Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-04-03
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)