Doktorand inom energinsystem med inriktning solenergi

Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö. Forskningen koncentreras till byggd miljö och hälsofrämjande arbetsliv. Högskolan erbjuder ett 50-tal utbildningsprogram och cirka 400 kurser inom humaniora, samhälls- och naturvetenskap samt teknik. Antalet studenter är omkring 17 000.

Hos oss arbetar cirka 700 personer. Av dessa är cirka 500 lärare och forskare och 200 arbetar inom administration.

Vad vi än arbetar med är det två saker som förenar oss: Att stödja och vägleda våra studenter under deras studietid samt verka för att Högskolans forskning kommer det omgivande samhället till nytta.

Arbetsuppgifter:

Avdelningen Bygg-, energi och miljöteknik vid Högskolan i Gävle söker en doktorand inom ramen för ett projekt inom Energisystem.

Den huvudsakliga arbetsplatsen blir i avdelningens lokaler vid Högskolan i Gävles campusområde på Kungsbäck i Gävle men även en del resor och utbyten med företag inom och utom Sverige kommer att behöva göras inom projektet.

Projektet kommer att genomföras i nära kontakt med Solarus AB som är en avknoppning från Vattenfalls solenergiforskning i slutet på 90-talet. Solarus AB utvecklar och tillverkar en avancerad koncentrerande solfångare som producerar el och värme. Idag har Solarus sin forskningsavdelning i Gävle och produktion och försäljning i Venlo, Nederländerna.

Inriktningen på forskningsuppgiften är att utveckla en ny förbättrad reflektorgeometri som kan till verkas industriellt för Solarus C-PVT solkollektor. Forskningsprojektet skall drivas i nära samarbete med Solarus.

Anställningarna avser heltid med tillträde snarast eller efter överenskommelse. Den som är anställd som doktorand skall främst ägna sig åt sin forskarutbildning, men även deltagande i undervisning och administration på avdelningen i begränsad omfattning ingår i anställningen. Tjänsteställe är Gävle. Det första förordnandet avser ett år. Förordnanden som doktorand får meddelas för sammanlagt högst fem år, dock inte längre tid än vad som motsvarar forskarutbildning på heltid under fyra år. I övrigt angående anställning och doktorandstudier se Högskoleförordningen kapitel 5 och 9.

Kvalifikationer:

För anställningen krävs masterexamen eller motsvarande i fysik eller mekanik med energiinriktning. Dokumenterade erfarenheter från solenergi- och optikområdet är ett krav. I viktiga delar av arbetet planeras att användas programmen Solidworks, AutoCAD, Comsol och Tonatiuh. Erfarenhet av användning av dessa program är värdefullt liksom industriell erfarenhet.

Du skall vara självgående och initiativrik, kunna jobba både praktiskt och teoretiskt och ha en vilja att söka ny kunskap. God muntlig och skriftlig färdighet i engelska är ett krav för projektet. Den sökanden skall ha goda analytiska och problemlösande färdigheter och förmåga att arbeta självständigt.

Erfarenhet:

Erfarenhet krävs

Övrigt:

Välkommen med din ansökan senast den 26 september 2017 märkt med ref nr HIG-STÖD 2017/507. Ansökan ska åtföljas av en meritförteckning inklusive en lista över referenspersoner och övriga handlingar du önskar åberopa.

Högskolan i Gävle eftersträvar etnisk och kulturell mångfald samt en jämn könsfördelning inom samtliga personalkategorier.

Inför denna rekrytering har Högskolan i Gävle tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare och liknande.

Anställningsform:

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
Omfattning: Heltid
Antal platser: 1

Ansökan:

Sista ansökningsdag: 2017-09-26

Arbetsgivarens referensnummer: HIG-STÖD 2017/507

Upplysningar lämnas av:

Ulf Larsson
Avdelningschef
Telefon: 026-64 87 91
E-post: ulf@hig.se

Björn Karlsson
Professor
E-post: bjokan@hig.se

Facklig(a) företrädare
Kia Sundberg-Kimhag
Lärarförbundet
Telefon: 026-64 85 00 vxl
E-post: kia.kimhag@hig.se

Lars Borbos
Fackförbundet ST
Telefon: 026-64 85 00 vxl
E-post: lbs@hig.se

Maria Savela
Saco-S
Telefon: 026-64 85 00 vxl
E-post: maria.savela@hig.se

Tillbaka

Publicerad av: Magnus Angermund Sidansvarig: Maria Sörby Sidan uppdaterades: 2016-12-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)