Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Rektorerna inom EU GREEN samlas i Gävle

2022-09-28 

Den 29-30 september hissas EU-flaggan på campus i samband med att HiG står värd för ett rektorsmöte inom vårt Europauniversitet EU GREEN.

Detta blir det första mötet sedan ansökan om Europauniversitet beviljades av EU-kommissionen i slutet på juli. Det blir två dagar av diskussioner och förberedelser innan projektet rullar i gång på riktigt i januari 2023. Utöver rektorerna deltar även styrgruppen för EU GREEN och totalt handlar det om ett 30-tal deltagare, samtliga förstagångsbesökare i Gävle.

”Vi ska sätta HiG på kartan”

–Det är verkligen roligt att vi får stå som värd för det första ”toppmötet” inom EU GREEN efter det att vi fått klartecken från Bryssel att bilda ett nätverk för att bli ett Europauniversitet, säger rektor Ylva Fältholm. Det blir en chans för oss att sätta Högskolan i Gävle på kartan hos våra europeiska kollegor.

Under två dagar kommer styrgruppen och rektorerna att diskutera hur arbetet ska bedrivas. Just nu håller olika arbetsgrupper på att bildas med ett stort antal deltagare från de olika lärosätena.
På torsdag kväll kommer Högskolan i samarbete med landshövding Per Bill att bjuda in till middag på slottet och gästerna kommer att få njuta av lokala maträtter från Gästrikland.

Rundvandring på campus

På fredag blir det fortsatta diskussioner och en rundvandring på campus, där det nyligen invigda uteklassrummet kommer att besökas. Rundvandringen fortsätter sedan till Digital Learning Lab och Högskolepedagogiska centret, samt testriggen för kylning av stål i hus 45.

Samarbetet inom EU GREEN har hållbarhet som övergripande tema. Det innebär också att Högskolan i Gävles utbildning och forskning ytterligare positionerar sig på en europeisk arena.

Inom vårt nätverk deltar lärosäten från Frankrike, Italien, Portugal, Spanien, Polen, Rumänien, Tyskland och Irland. Nätverket ska ta fram en modell för internationellt samarbete med starkt fokus på social delaktighet samt den gröna och digitala omställningen som är viktiga faktorer för långsiktig hållbarhet. Tvärvetenskaplig forskning och utbildning ska uppmuntras och studenter ska få tillgång till de olika universitetens utbildningsutbud och forskning.

HiG är första högskolan inom ett Europauniversitet

Högskolan i Gävle är den första svenska högskolan att ingå i ett Europauniversitet. EU-kommissionen finansierar uppbyggnaden av det här nätverket med närmare 152 miljoner kronor under fyra år. Syftet är att Europauniversiteten ska främja gemensamma europeiska värden och stärka kvaliteten inom den högre utbildningen inom EU. Idag finns 44 Europauniversitet inom EU som totalt omfattar 340 lärosäten, varav 13 svenska.

Text: Tommy Löfgren

Publicerad av: Anna-Carin Skytt Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-10-03
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)