Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Gävleforskare får beröm

av Vetenskapsrådet

Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet får beröm av Vetenskapsrådet i samband med den utvärdering av excellenta genusforskningsmiljöer som nyligen genomförts.

- Vi har lyckats bygga upp nätverk och forskningsgrupper som ligger i den absoluta toppen, både nationellt och internationellt, säger föreståndaren Anita Hussénius, universitetslektor vid Högskolan i Gävle.

Den expertpanel vid Vetenskapsrådet som genomfört utvärderingen lyfter bland annat fram att Centrum för genusvetenskap på ett framgångsrikt sätt har lyckats bygga upp nya forskningsfält.

Den vetenskapliga kvaliteten rankas som "very good to outstanding" och forskningsmiljön lovordas för att ha etablerat såväl ny som internationellt erkänd genusforskning.

- Våra fyra teman, som är genus och djurforskning, genus och naturvetenskaplig didaktik, genus och fysik samt genus, kropp och kroppslighet kopplat till bland annat medicin och filosofi, är alla relativt nya forskningsfält inom genusforskningen.

I grupperna ingår förutom Anita Hussenius, Kristina Andersson, Helena Wahlström och Annica Gullberg, alla knutna till Högskolan i Gävle.

Bakgrund
Vetenskapsrådet utsåg 2006 tre svenska genusforskningsmiljöer till Centres of Gender Excellence: forskningsprogrammen GEXcel vid Linköpings/Örebro universitet, GenNa vid Uppsala universitet och Challenging Gender vid Umeå universitet/Mittuniversitetet. Den slutgiltiga utvärderingen som nu genomförts har inriktats på att bedöma bidragsformen och kvaliteten på forskningen samt utvecklingen inom miljöerna.

Läs mer om Centrum för gensuvetenskap

Utvärderingen finns att ladda ner på Vetenskapsrådets webbplats

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2011-10-05
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)