Gå till eugreenalliance
Sök

Författarpris till ekonomiprofessor

Lars-Torsten Eriksson

Lars-Torsten Eriksson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle, har vunnit årets Läromedelsförfattarpris, Lärkan.

- För mig har böckerna alltid haft ett stort värde. Detta är det finaste pris jag kan tänka mig, jag är mycket hedrad, säger Lars Torsten Eriksson

Lars-Torsten Eriksson, professor i företagsekonomi, och sedan 40 år författare till läroböcker inom ekonomi, har vunnit Läromedelsförfattarpriset Lärkan 2017, i kategorin Universitet/Högskola. Han tar emot priset av Olle Burell, skolborgarråd i Stockholm Stad, på Skolforum den 30 oktober.

Vad betyder det att få priset?
Det betyder ett erkännande av mitt författarskap som läromedelsförfattare. Mina böcker har nått jättemånga studenter, och det har alltid känts helt fantastiskt. Jag är mycket hedrad av detta pris.

Varför tror du att du får priset?
Jag vet ju inte motiven, det får jag reda på i oktober. Men jag tror att det i första hand har att göra med två av mina böcker.

Min första lärobok, som jag skrev för 45 år sedan, som fortfarande används på högskolorna. Jag fick, då i Uppsala, i uppdrag att ansvara för uppsatsen. Det fanns ingen metodbok, så jag skrev en. Den heter "Att utreda, forska och rapportera" och blev en trendsättare för metodlitteratur.

Den andra boken, som har blivit en sentida bestsäljare, heter "Kritiskt tänkande". För ungefär 10 år sedan debatterades i Universitetsläraren, huruvida studenterna egentligen vet vad kritiskt tänkande är. Diskussionerna visade att det visste nog inte lärarna heller. Då tänkte jag, att nu skriver jag en bok om det och jag arbetar nu med en tredje upplaga.

Drivkraften till att skriva läromedel?
Jag tror den är inbyggd så att säga, i och med att du börjar undervisa. När man börjar strukturera en undervisning, så faller det sig naturligt att fortsätta att skriva om detta också.

Kunskapsspridning sker på lite olika sätt, det tryckta mediet och det talade mediet. För mig har böckerna alltid haft ett stort värde, läser man får man sammanhanget.

Framåt
En tredje upplaga av "Kritiskt tänkande" kommer nu i vår. Kritiskt tänkande är ju ett ofantligt område och man hittar hela tiden nya exempel och nya mognare formuleringar.

Jag har också en tjänst på 10 procent vid Högskolan i Gävle och skriver nu på ekonomutbildningens historia vid lärosätet. Jag var ju med och startade den i Gävle 1977, då högskolorna föddes.

Den som läser många böcker lever flera liv, det gör inte den som bara läser powerpointbilder.


Läromedelsförfattarpriset Lärkan delas ut av Sveriges Läromedelsförfattares Förbund för sjätte året i rad. Lärkanpriset delas ut i fem kategorier, med prissumman 50 000 kronor i respektive kategori.

Priserna är framtagna för att framhäva författarens roll när det gäller att ta fram läromedel i tryckt eller i digital form. God textkvalitet samt goda pedagogiska och didaktiska egenskaper i författarskapet är viktiga bedömningsgrunder för juryn.

I år går priset i kategorin Universitet/Högskola till Lars-Torsten Eriksson, professor i företagsekonomi och sedan många år verksam vid Högskolan i Gävle.

 

För ytterligare information:
Lars-Torsten Eriksson, Professor i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 85 50, 070-658 85 50 
E-post: lars-torsten.eriksson@hig.se

 

Text: Douglas Öhrbom
Foto: Privat

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2017-10-10
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)