Gå till eugreenalliance
Sök

Högskolan i Gävle en framgångssaga

Högskolan i Gävle

Jag vill berätta om det imponerande arbete som har utförts på Högskolan, av lärare, forskare och inte minst av studenter, säger Hans-Gunnar Johansson, tidigare rektorsråd som i mer än 20 år arbetade nära ledningen vid Högskolan i Gävle.

Boksläpp 26 oktober

I mer än 20 år har Hans-Gunnar varit nära en verksamhet som omfattar forskning och utbildning. När han nu sammanfattar sina erfarenheter i boken, "Högskolan i Gävle 40 år - åren 2002-2016", vill han att man ska komma ihåg, att även om man som han varit gynnad och fått en överblick av att sitta nära ledningen, så ser man ändå inte allt.

- Det är imponerande mycket arbete som har utförts i Högskolan, av lärare, forskare och inte minst av studenter. Tusentals studenter har lagt ner sitt arbete här och tagit sin examen.

Enastående framgångssaga

Högskolan i Gävle är idag på väg mot att bli Sveriges populäraste högskola. Vid lärosätet bedrivs en livaktig forskning och man utbildar även egna doktorer.

- Det är anmärkningsvärt att Högskolans utbildningar blivit så efterfrågade, det är enastående och en framgångssaga.

Hans-Gunnar säger att det inte råder någon tvekan om att Högskolan har en väldigt viktig roll att fullgöra i vår region, att erbjuda god högre utbildning till människor som annars kanske inte skulle ha valt det.

De tre rektorerna

Boken är full av minnen och milstolpar från Högskolan i Gävles tillkomst. Hans-Gunnar berättar levande och med värme om de tre rektorer han arbetade nära tillsammans med.

Att han nog aldrig stött på en människa med så stor arbetsförmåga som Birgitta Stymne, som ständigt verksam ofta sade "Att vara rektor för en Högskola är det roligaste arbetet man kan ha".

Så Maj-Britt Johansson, också med en väldig arbetsförmåga och ett stort engagemang. Maj-Britt, uppväxt och med sin hemvist i regionen, som på anställningsintervjun manar auditoriet: "Var nu rädda om Högskolan, för det känns som att det är min högskola."

- Och det blev också, på sitt sätt, hennes högskola, som hon kunde göra en massa saker för.

Och mellan de här två, minns han Leif Svensson vars ledarstil var annorlunda. ”Det här med organisation är nog en aning överdrivet”, kunde han säga, Leifs gärning blev olyckligt förhindrad av svår sjukdom. Hans-Gunnar minns Leif som en lugn och trygg och älskvärd person.

- Det har varit intressant att arbeta med dessa tre rektorer och styrelsen, mycket arbete, men intressant och utvecklande har det varit.

I kristallkulan

Han spår en väldigt ljus framtid för Högskolan i Gävle och rådet är att fortsätta den valda vägen att profilera mot en hållbar livsmiljö för människan.

- Jag skulle gärna också se, att man i en framtid kallar alla högskolor för universitet, och det kommer då att finnas små och specialiserade och så stora och breda.


Hans-Gunnar Johansson

Välkomna till Boksläpp

av Hans-Gunnar Johanssons bok
”Högskolan i Gävle 40 år - åren 2002-2016”

Datum: Torsdag den 26 oktober
Tid: Kl 11 – 12
Lokal: Krusenstjernasalen Högskolan i Gävle


 

För mer information om boksläppet, v v kontakta:
Maivor Hallén bibliotekschef vid Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 81 88, 070-605 66 26
E-post: Maivor.hallen@hig.se


Text: Douglas Öhrbom
Porträttfoto: Ove Wall

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2017-10-25
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)