Bibliotekets ämnesguide i industriell ekonomi

I ämnesguiden för industriell ekonomi hittar du tips på var du kan söka fram information inom ditt ämne.

Vad är ämnesguiden i industriell ekonomi?

Ämnesguiden utgår från publikationstyp och ger sedan förslag på sökverktyg som passar bra att använda, till exempel olika databaser där du kan söka efter vetenskapliga artiklar eller bokkataloger där du kan hitta böcker.

Längst ner i ämnesguiden finns även länkar kring sök- och skrivhjälp, referenshantering och källkritik. Om du vill ha mer vägledning i informationssökning rekommenderas först och främst bibliotekets sökguide.

Bibliotekets sökguide

Här får du tips på hur och var du hittar artiklar, böcker och annat för din uppgift eller uppsats. Du guidas genom informationssökningens fyra steg och lär dig att planera din sökning, att genomföra den, att ta fram materialet samt att granska och värdera det.

Vetenskapliga artiklar - databaser
Böcker och e-böcker
   • I bibliotekets lokala katalog kan du söka efter böcker på Högskolans bibliotek. Libris är en gemensam katalog för svenska bibliotek, i huvudsak universitets- och högskolebibliotek.
    Till Högskolebibliotekets katalog
    Till Libris
   • E-böcker är digitala böcker som du kan läsa via en dator, läsplatta eller mobiltelefon. De böcker som du har hittat via biblioteket, till exempel i sökportalen Discovery, kan du läsa och ladda ned hemma genom att logga in med ditt användarkonto.
    Läs mer om hur du söker och läser e-böcker
Företagsinformation och statistik

Retriever Business innehåller bland annat bolagsinformation och årsredovisningar. Du har tillgång till databasen hemifrån om du loggar in med ditt användarkonto.
Till Retriever (använd Fjärrskrivbord hemifrån)

  • Eikon innehåller ekonomisk och finansiell data från ett flertal länder. Här kan du hitta företagsinformation, aktieindex, investeringsanalyser och mycket mer. Data kan skrivas ut direkt eller exporteras till Excel, Word eller PowerPoint.
  • Åtkomst: För att kunna använda Eikon, måste du boka en tid när du vill använda Eikon.
  • OBS! Tänk på att första gången du går in så måste du registrera dig på kursen fast det egentligen inte är en kurs. Efter att du registrerat dig ligger sidan bland dina andra kurser i Canvas.
   Till Canvassidan med information om databasen Eikon 
  • Webbplatser
   EU-statistik
   Statistiska centralbyrån (SCB)
   World Bank Data
   Öppna data
Uppsatser och forskningspublikationer
  • Uppsatser skrivna av studenter på högskola eller universitet klassas inte som referentgranskade forskningspublikationer. Som student kan du ändå använda andra studenters arbeten för att få inspiration och tips på metoder, arbetssätt och litteratur.
Nyhetsmedia

Mediearkivet
I Mediearkivet kan du hitta nyhetsartiklar som har publicerats i svensk press i modern tid.
Till Mediearkivet (använd Fjärrskrivbord utanför Högskolan)

 • Svenska dagstidningar
  Svenska dagstidningar är en tjänst från Kungliga biblioteket som gör det möjligt att söka i digitaliserade svenska dagstidningar från 1645 och framåt.
  Årgång 1645–1902 är fritt tillgängliga på vilken dator som helst.
  Årgång 1903 och framåt kan endast läsas från en särskild dator på biblioteket. Denna dator kan bokas i max fyra timmar per tillfälle. Boka datorn genom att skicka ett mejl med namn, datum och tid till mejladress: biblioteket@hig.se.
  Till Svenska dagstidningar
 • UR Access
  Via UR Access kan du ta del av radio- och TV-program från Utbildningsradion. Om du sitter utanför Högskolan loggar du först in med ditt användarkonto.
  Till UR Access
Standarder
  • SIS Abonnemang
   SIS Abonnemang är Swedish Standards Institute (SIS) databas med svenska, europeiska och globala standarder. Högskolan i Gävle har tillgång till ett urval standarder i fulltext och prenumererar på närmare 200 standarder. Materialnyckeln, som ingår i SIS Abonnemang, innehåller data om material och materialstandarder.
  • Till SIS Abonnemang
Sökhjälp
Granska och värdera
Skrivhjälp
   • Referenshanteringssystemet Mendeley
    För att få bättre ordning på referenserna kan det vara bra att ta hjälp av ett referenshanteringssystem. Med Mendeley kan du spara ner dina referenser och sedan infoga dem i ditt dokument. Du kan också skapa en litteraturförteckning.
    Kom igång med Mendeley
   • Skrivarverkstaden
    Till Skrivarverkstaden kan du som är student på Högskolan i Gävle komma för att få hjälp i ditt skrivande. Du kan boka tid för handledning via Skrivarverkstadens webbsida.
    Till Skrivarverkstadens webbsida
Kontakt

Jonas Larsson

e-post: Jonas.Larsson@hig.se
Telefon: 026-64 86 54

Publicerad av: Jonas Larsson Sidansvarig: Jenny Ericsson Sidan uppdaterades: 2021-06-10
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)