Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Fantasivärldar hjälper autistiska ungdomar att hantera stress och ångest

2019-06-18 

I en ny studie upplevde autistiska ungdomar i hög utsträckning märkliga saker som de tolkade som övernaturliga. Att leva sig in i fantasivärldar verkade även kunna hjälpa ungdomarna att minska stress och oro i verkligheten. Det här visar ny banbrytande forskning som Ingela Visuri, lärare och forskare vid Högskolan i Gävle, har jobbat med.

Ingela Visuri. Doktorand och lärare i religionsvetenskap.

Ingela Visuri, lärare i religionsvetenskap.

De senaste fem åren har hon doktorerat i religionsvetenskap och följt 17 unga vuxna som har diagnosen högfungerande autism, som tidigare kallades Aspergers syndrom. Hennes forskningsfråga har handlat om vad religion och andlighet är i deras liv.

– Det har till exempel visat sig att de här personerna har väldigt mycket märkliga upplevelser som är kroppsliga och som ingen annan ser. Och det här fenomenet verkar faktiskt vara vanligare bland autistiska än icke-autistiska personer, för personer med autism har ett helt annat sätt att processa sensorisk information som ljud, ljus och beröring, säger Ingela Visuri.

Ungdomarna fick var sin kamera

Efter att ha tillbringat mycket tid på tre skolor, låtit ungdomarna lära känna henne och sedan presenterat sitt projekt hade hon samlat ihop 17 personer som ville delta i studierna.

– Jag gav dem var sin kamera, anteckningsböcker och pennor och sa att du är den enda experten på din livsåskådning och bad dem förbereda intervjun med mig utifrån sig själva. Sedan fick de ägna några veckor åt att dokumentera vad religion och andlighet är i deras liv.

Hon samlade även ihop en jämförelsegrupp med personer utan autism för att kunna se eventuella skillnader mellan grupperna.

– Det var verkligen en radikal skillnad mellan grupperna. Just fysiska, kroppsliga upplevelser var mycket, mycket vanligare i gruppen med autistiska personer. En kille berättade till exempel att han hade varit på en resa i Spanien. Då såg han vid ett tillfälle svarta raggiga hundar med röda ögon gå mot honom på en gata. Han kunde till och med känna att pälsen var stickig. Men hans kompis kunde inte se detta. Han tolkade det som att det var en varning inför ett stort gräl som skulle komma i hans familj.

Vill ha en förtrollad värld

Flera andra i studien har också berättat att de upplevt beröring eller att någon är närvarande i samma rum. Sådana upplevelser verkar ligga till grund för deras övernaturliga föreställningar.

– De här personerna tillhör en generation som ägnar mycket tid åt rollspel, lajv, fantasylitteratur och skräckfilmer. Så jag tror att den här gruppen med människor vill att världen ska vara förtrollad. De har en attraktion till det magiska, säger Ingela Visuri.

Dagdrömmar och fiktiva miljöer verkar även skapa större möjligheter för autistiska personer att styra sin tillvaro och göra den mer förutsägbar och hanterbar. På så sätt blir fantasivärldarna ett sätt för dem att handskas med stress och ångest i verkligheten.

– En tjej berättade för mig att när hennes föräldrar skilde sig så gick hon in i en fantasivärld med robotar och karaktärer från tv-spel. Då spelar hon upp problemen hon har i sin vardag med sina fantasikaraktärer och kommer fram till lösningar som hon sedan kan tillämpa när hon går tillbaka till verkligheten, säger Ingela Visuri.

Hur ska resultaten från din forskning användas i framtiden?

– Jag vill bidra till en mer humanistiskt orienterad autismforskning där forskare samarbetar med deltagarna. Många forskare inom området är i dag otroligt frustrerade för att forskningsresultat inte stämmer med den levda verkligheten. Så jag vill hitta mer dynamiska sätt att forska om autistiska personer och egentligen bryta upp stereotyper som inte riktigt verkar stämma, säger Ingela Visuri.

Läs ett längre reportage i Högskolans tidning LEVE!.

Text och foto: Anna Sällberg

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-12-19
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)