Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Trädgårdsmästarstudenter skördar resultatet av sina odlingar på Wij Trädgårdar

Wij Trädgårdar
I sommar har studenterna på Trädgårdsmästarprogrammet vid Högskolan i Gävle undersökt hur olika odlingsmetoder påverkar skörden genom åtta olika experiment på Wij Trädgårdar i Ockelbo. Odlingarna har rönt ett stort intresse bland trädgårdarnas besökare och nu är det dags att skörda resultatet.

Trädgårdsmästarstudenterna har till exempel jämfört olika typer av gödsel, olika sätt att bearbeta jorden innan sådd och olika skördemetoder.

- För många av besökarna på Wij Trädgårdar har odlingarna lett till diskussioner om hur man ska göra hemma i sin egen täppa. Odlingarna har blivit en publiksuccé, säger kursansvariga läraren Mirjam Åkerblom.

Presentation på Wij Trädgårdar. På fredag den 5 oktober finns några av studenterna på plats i Wij Trädgårdar i Ockelbo för att berätta om sina odlingsexperiment.
Plats: Röda Längan, Wij Trädgårdar, Ockelbo
Tid: kl 15.00

Media är välkommen att delta vid presentationerna.

Resultaten av odlingarna presenteras även på Högskolans webbplats, http://www.hig.se/Ext/Sv/Utbildning/Hitta-utbildning/Program/Programsidor/Grundniva/Tradgardsmastarprogrammet-med-inriktning-mot-halsa-och-design-180-hp/Studentprojekt/Resultat.html

Detta är några av de odlingsexperiment som kommer att visas:

  • Upphöjda jordbäddar eller bäddar i markplan? Av rödbetor som växt på jordbäddar som höjts 20 cm från marken blev skörden minst dubbelt så stor som odlingar på plan mark. De stora rödbetorna smakar lika gott som de små. Morötter på de upphöjda bäddarna gav också avsevärt större skörd och var betydligt rakare och finare än de som odlats på plan mark. På plan mark blev de "flerbenta", det vill säga grenade.
  • Förberedning av jorden genom enkelgrävning, dubbelgrävning eller jordfräsning? Palsternackor som växt på jordfräst mark blev mindre och mer "flerbenta" än de som odlats på så kallad enkel- respektive dubbelgrävd mark. I den dubbelgrävda bädden blev de betydligt längre än i de båda andra.  
  • Smakar blekta grönsaker bättre? Selleri, maskrosor och purjolök har blekts med olika metoder. Samtliga metoder gav smakskillnader, i synnerhet då man jämförde med de som inte blekts alls. Dessa blev generellt beskare och träigare.  
  • Fräscha mangold — total beskärning eller skördeplockning? Mangold som skördades på två sinsemellan olika sätt smakade helt olika. Den stora publiken på skördefesten på Wij Trädgårdar gav smakomdömen — alla konstaterade att det fanns skillnader. Vilken som var godast var dock subjektivt.  
  • Beskärningsteknik — en stor eller många små? En pumpa som bestals på alla sina blommor utom en (och därmed endast utvecklade en pumpa) fick en pumpa som vid skörd vägde 42 kilo.

För mer information, v v kontakta:
Mirjam Åkerblom, universitetsadjunkt biologi - kursansvarig, 070-684 72 60

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2015-01-08
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)