Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Sanaya Singh - Miss India Sweden 2015

Sanaya Singh, adjunkt i socialt arbete vid Högskolan i Gävle, dansade hem segern med sången som handlar om de dolda budskapen i hennes ögon.


Varje år hålls en tävling över hela världen för indiska flickor, som bor utanför Indien. Cirka 40 länder är med i samarbetet och de turas om att arrangera tävlingen, som nu är inne på  24 året.

Global ambassadör

Målet är att finna en årlig global ambassadör för Indien från varje land. Det är en talang och skönhetstävling, men den har också en socialt syfte.  Sanaya blev inbjuden av arrangörerna att delta och hon vann den svenska deltävlingen.

- Jag började förbereda mig och var väldigt nervös. Jag är en skolad dansös och bekväm med att uppträda på scen. Men detta är en helt annan utmaning som jag ändå till slut lockades av, plus att det kändes kul, säger Sanaya.

Träningen

Hon var en av 40 flickor från hela världen som i somras anlände till Mumbai. De bodde en vecka på ett 5-stjärnigt hotell, där de fick öva under ledning av koreografer och professionella mannekänger. Bland annat på gruppdans, att tala inför publik samt att vara modell.

Talangtävlingen

- Lite som OS-invigningen kändes det, när alla flickor paraderade med sitt lands flaggor.

Det var också en talangtävling, där en del dansade, andra spelade instrument, sjöng målade eller gjorde något med sina händer. Domare var berömda Bollywood-skådespelare.

Sanaya dansade klassisk dans, en folkdans och en Bollywood-dans. Hon mixade också in fyra sånger till en.


Som vinnare

Som vinnare förväntas man resa till cirka 5-10 av de andra medlemsländerna. Då reser man som global ambassadör för indiska kvinnor. Och man kan bli inbjuden att tala om till exempel socialt arbete, vid olika organisationer, kvinnoföreningar eller indiska grupper som vill berätta om sina erfarenheter och ta dem vidare.

Sanaya har valt att speciellt lyfta upp frågan om hedersvåld, relaterat till våld och förtryck. Detta därför att detta tyvärr är ett vanligt problem i Indien, Sverige och på många andra platser i världen.

- Jag kan här starkt länka det till min bakgrund som socialarbetare.

Kulturell ambassadör

- En stor sak för mig var möjligheten att få vara en kulturell ambassadör för både Indien och Sverige. Vid ung ålder fick jag denna chans att upptäcka båda kulturerna. Jag växte upp i Indien i 17 år och kom sedan ensam till Sverige för att studera på det internationella socionomprogrammet vid Högskolan i Gävle.

- Jag kände mig alltid väldigt välkomnad, inte bara att lära mig men också att människor alltid ville höra om Indien och det fick mig att se på Indien med andra ögon.

- Jag tror jag fick den perfekta möjligheten att vara denna ambassadör för båda länderna och där känner jag mig stolt.

Sanaya

Började som en student 2008 på internationella socionomprogrammet. Hennes mamma, Prabha Tirmare, var gästlärare i Stockholm 2003 och de fick många kontakter och lärde känna Nader Ahmadi som sedan kom till Indien och pratade om internationella socionomprogrammet.

Hon ville läsa det programmet och tänkte ; Vilket land kan vara bättre än Sverige med sin sociala välfärdspolitik. Sanaya ville lära sig om det och ta sina kunskaper med tillbaka till Indien.

Artikel Mombay News


För mer information, v v kontakta:
Sanaya Singh, universitetsadjunkt i socialt arbete vid Högskolan i Gävle
Telefon: 026-64 82 86, 072-93 93 883
E-post: sanaya.singh@hig.se


Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2015-10-31
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)