Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


E-bok ska sprida kunskap om forskningsetik

”Forskningsetik -10 frågor och svar” – en ny e-bok om forskningsetik


Hur ska forskning utföras så att man inte skadar den som deltar?
Vilken kunskap är värd att forska efter? Vad är priset för att avstå från forskning?

- E-boken är ett bra sätt för alla studenter att komma in i ämnet - säger initiativtagaren, Mats Brenner, IKT-pedagog vid Högskolan i Gävle. Redaktör och skribent är Anja Castensson, materialet har faktagranskats av Stefan Eriksson, docent i forskningsetik, Uppsala universitet och redaktör för webbplatsen Codex.

I boken kan du läsa om de händelser, synsätt och riktlinjer som format och fortsätter att påverka dagens forskningsetik. Den fokuserar särskilt på de etiska dilemman som dyker upp när man forskar på människor eller på personuppgifter. E-boken tar också upp forskning på djur och frågan om hur forskningsresultat ska publiceras.

Texten har publicerats ursprungligen 2013 på Forskning.se i samarbete med Samverkan för Nätbaserad Högskoleutbildning (SNH) och utgivningen av e-boken, som är ca 30 sidor lång, har finansierats av SNH.


- Vi tyckte inte att det fanns någonting kring forskningsetik som man som student snabbt kunde läsa. Ambitionen var att skapa en lättillgänglig e-bok för läsning i olika digitala format: på datorer, läsplattor och i telefoner. Vid varje kapitel finns också material för fördjupning i form av internetresurser och TV-program från UR (Utbildningsradion). Vi kan tänka oss att utveckla e-boken, t ex lägga quiz/självtest i den, säger Mats Brenner.

Mats har marknadsfört e-boken till de flesta studentkårer i landet och han fick en mycket positiv respons.

- Vi från Högskolan i Gävle har haft andra projekt tillsammans med forskning.se för att populärisera kunskap. Detta var en naturlig fortsättning. Forskningsetik är alltid ett aktuellt ämne för oss inom lärosäten och kunskaper om etik hjälper oss att bli mer konstruktiva kring frågor om hållbar utveckling.



För mer information, v v kontakta:
Mats Brenner, IKT-pedagog
T
el: 026-64 82 18, 070-350 02 33
E-post: mats.brenner@hig.se

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-01-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)