Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Den gåtfulle Harry Schein

2018-04-17 

Per Vesterlunds nya bok, "Schein: En biografi" (Albert Bonniers förlag), handlar om en av det svenska 1900-talets mer omsusade personer. Men det är också en berättelse om ett land i omvandling, säger Per Vesterlund, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan i Gävle.

Schein


Per Vesterlund beskriver, med Harry Schein som ett slags prisma, ett Sverige i omvandling. En mediehistorisk, kulturhistorisk och kanske i någon mån en samhällshistorisk berättelse, som handlar om hur offentligheten förändras i ett Sverige där allt var möjligt.

Makthavaren

Harry Schein är mest känd för att ha skapat Svenska Filminstitutet 1963, men han hade under flera decennier andra nyckelpositioner inom kulturpolitik och media och han var en mycket flitig skribent och samhällsdebattör.

Schein hade makt över olika massmedier – han ledde den svenska filmpolitiken, var ordförande för Sveriges Radio och satt i flera andra styrelser – men han var också en person som i sitt skrivande reflekterade över vad medier var.

I mer än tjugo är var han krönikör på Dagens Nyheters ledarsida, han recenserade film i BLM och skrev flera böcker om medier. Dessutom var han i flera år på sjuttiotalet den socialdemokratiska regeringens medieexpert - en tänkare och anställdes för att utreda nya massmedier.

En aura av exklusivitet

Harry Schein var mångsidig, han var intelligent och han hade sin sociala förmåga. Men han var också ett objekt för media, en megakändis, vilket gör honom intressant ur andra perspektiv.

- En viktig orsak, var hans aura av exklusivitet. Den finns på alla bilder av honom och i beskrivningarna av honom som den här snobben, esteten.

Hans livsstil, med sportbilar, utlandsresor, tennis och att han äter lunch ute på Stockholms krogar, blev ständigt kritiserat.

- Idag är inte detta något speciellt, men på 60-talet så var det här en livsstil som stack otroligt mycket i människors ögon.

Dubbelheten

Det är inte minst gåtfullheten hos Harry Schein som är så fascinerande, menar Per. Det är klart, att det finns något gåtfullt hos väldigt många, men hos Schein ställs detta på sin spets, bland annat av att han själv är så fascinerad av sin egen identitet.

Han började skriva om detta redan i 20-årsåldern - Vem är jag egentligen? Och han återkommer till den frågan i hela sitt liv.

- Hela tiden återkommer den här dubbelheten, som han håller i schack och använder. Han är en dold makthavare, men också ständigt synlig i samhället

Harry Schein efterlämnade inte mindre än 46 stora pärmar fulla med tidningsklipp om sig själv. De är en del av det enorma personarkiv som främst legat till grund för boken. I arkivet finns också korrespondens, manuskript och dokument från de olika uppdrag Schein hade.

- Och Harry Schein är inte bara intressant som kändis, debattör och makthavare, han är fortfarande en otroligt läsvärd och spännande skribent.

Hans språkliga förmåga är imponerande, säger Per. Han kommer till Sverige som 14-15 åring, lär sig språket genom att läsa svensk litteratur och redan efter knappt fem år publicerar han sina första artiklar och han har inte ens fyllt 20 år. Hans stil fulländas i hans självbiografier och ledarkrönikor i DN på 80- och 90-talet.


Per Vesterlund

Citizen Schein

Per Vesterlund har en bakgrund som filmvetare och boken Schein: en biografi är en frukt av hans forskningsprojekt, "Citizen Schein". Det har finansierats av Vetenskapsrådet. Boken släpps tisdag 19 april.

Filmklipp: Vill man ha perspektiv på dagens mediesamhälle och ha en berättelse om en fascinerande person då kan man läsa den här boken

 

 

 


För mer information kontakta:

Per Vesterlund, universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap
Tel: 026-64 86 07, 073-954 36 65
E-post: per.vesterlund@hig.se

 

Text: Douglas Öhrbom
Foto & film: Marie Hägg

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2018-04-17
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)