Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vården måste hantera orealistiska förväntningar inför överviktskirurgi

2018-11-08 

Vården måste lära sig att hantera de orealistiska förväntningar inför gastric bypass-operationer som byggs upp på forum på internet, säger Mikaela Willmer, forskare vid Högskolan i Gävle.

Internet
Mikaela Willmer

Mikaela Willmer


Stigmatiserad grupp

Mikaela tror att anonymiteten på nätet gör det lättare för denna grupp, då vi stigmatiserar övervikt i samhället och de som misslyckas med sin viktnedgång upplever en stor skam och skuld.

- Det ses också som fusk att göra en sådan här operation, man får höra att det är en quick-fix och att man inte är beredd att lägga ner det arbete som krävs, säger Mikaela Willmer.

Väldigt aktiva på internet

De två forskarna från Gävle, Martin Salzmann-Eriksson och Mikaela Willmer har genom att följa olika diskussionsforum om överviktskirurgi på nätet sett att denna grupp, av i huvudsak kvinnor, är mycket aktiv även vid internationell jämförelse.

- Man boostar varandra och förväntningarna blir orealistiska om ett nytt liv med en ny kropp. Man ska bli lyckligare, mer social och man ska inte vara deprimerad och ha oro och ångest mer.

"De kommer inte att bli jättesmala"

- Problemet är att patienterna inte kommer att bli jättesmala, och antagligen inte normalviktiga, men det är vad de pratar om!

Hon säger att syftet med operationen heller inte är att skapa smala kvinnor utan att skapa människor som mår bättre, som inte dör i förtid, som inte får komplikationer av sin diabetes och som inte behöver byta ut sina knäleder när de är väldigt unga.

- Man går ner i vikt, man går ner mycket i vikt, men de flesta börjar på ett så högt BMI att de går inte ner till det vi kallar normalvikt. Detta är en enorm hälsovinst, men det är inte vad de själva sett framför sig, de vill bli smala.

- De kommer att må lite bättre psykiskt än innan, men de blir inte så strålande lyckliga som de kanske själva tänkt och mådde man väldigt dåligt innan så är det också risk att man inte kommer att må så jättebra efteråt heller.

Ökat fokus på social support

Forskarna efterlyser supportgrupper i vårdens regi där man får träffas under ordnade former både innan och efter operationen och där de som vill opereras kan få träffa de som redan har opererats och samtala om vad som faktiskt kommer att hända.

- Att man fångar in denna fantastiska förmåga som patienterna har att stötta varandra och gör det i sjukhusets regi, så att man kan slipa av de här värsta förväntningarna som inte kommer att infrias.

Trots allt en bra idé

Forskarna säger att det är en bra idé för många med väldigt högt BMI att göra en överviktsoperation. De vet att man som grupp mår mycket bättre efteråt, särskilt med tanke på sjukdomar som muskel- och ledbesvär, diabetes och blodfetter.

I nuläget utgör män bara 20 procent av de som opereras, trots att lika många män som kvinnor har grav fetma. Därför skulle forskarna gärna se att man opererade män i större utsträckning.

- Det ses fortfarande som en extrem bantningsform och som lite fjolligt att som man inte klara av detta själv. Detta skulle vi behöva få bukt med, det är ju tråkigt att dö många år i förtid, säger Mikaela Willmer.

Kontakt

Mikaela Willmer, lektor i medicinsk vetenskap vid Högskolan i Gävle
Tel: 026- 64 81 77
E-post: mikaela.willmer@hig.se:

Martin Salzmann-Eriksson, lektor i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle
Tel: 070-710 69 99
E-post: martin.salzmann@hig.se

 

Text: Douglas Öhrbom
Foto Mikaela Willmer: Britt Mattsson

Bild på Mikaela Willmer kan hämtas här

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2018-11-08
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)