Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Forskare: Koncentrera inte stadens folkflöden för mycket

2019-04-23 

Koncentreras för många människor till samma plats finns en stor risk att stress och jäkt förtar det positiva, säger Karl Samuelsson, doktorand i miljöteknik vid Högskolan i Gävle.

Drottninggatan Stockholm. Foto:TT

Drottninggatan Stockholm. Foto:TT

Karl Samuelsson

Karl Samuelsson

En upplevelsekarta som täcker hela Stockholms kommun och som innehåller nästan 2000 upplevelser har hjälpt forskarna att förstå hur olika områden uppfattas.

Lugn och ro är viktigt även i Stockholm

Den vanligaste kategorin av positiva upplevelser, kännetecknas av lugn och ro och av att vara i naturen och den näst vanligaste kännetecknas av att uppleva kultur eller historia.

- Det är intressant tycker vi, detta är i Stockholm och det är överraskande och tankeväckande för hur man bygger en stad. Vi hade en kategori som handlade om shopping och en annan som handlade om att träffa nya människor, gå på restaurang och så vidare, men de var inte alls lika populära.

Och att kunna vara sig själv

Så finns det vissa miljöer, de är få men de finns, som nästan samtliga upplever som negativa. Den vanligaste kategorin av negativa upplevelser är kopplad till att man känner att man inte kan vara sig själv, att det är svårt att gå eller cykla, att man blir trött av för många människor och intryck och att man inte känner sig säker.

- Tillgänglighet är såklart någonting man vill ha i stan, men det nya vi kan visa är att det finns en brytpunkt, om man centrerar folkströmmarna till vissa platser så mycket som man har gjort i Stockholm.

Framförallt, säger Karl, kan detta vara intressant att ta till sig för mindre städer som växer snabbt så att de undviker att sätta sig i den här sitsen.

- Redan när man planerar nya områden, kan man ha en strategi för att avlasta när man designar själva gatunätet. Bygga många små centrum i stället för ett centrum, kan vara en bra strategi för att avlasta.

Läs mer

Upplevelsekartan

Upplevelsekartan

- Vi har kunnat skapa en upplevelsekarta, utifrån nästan 2000 upplevelser, som täcker hela Stockholms kommun. Det är första gången det gjorts och vi har nu ett stort underlag för att förstå hur olika områden upplevs, säger Karl Samuelsson.


Karl Samuelssons artikel publicerad i ScienceDirect

 

Kontakt

Karl Samuelsson, doktorand i miljöteknik, vid Högskolan i Gävle
Telefon: 073-759 08 50
E-post: karl.samuelsson@hig.se

Text: Douglas Öhrbom
Foto Karl Samuelsson: Anna Sällberg

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2019-09-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)