Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

"Långt efteråt ser och känner jag branden, den har förändrat mitt liv"

2021-03-16 

- Hjälparbetet behöver ta större hänsyn till att de som tvingades fly för sitt liv har så mycket starkare upplevelser, som under lång tid kommer påverka deras inre värld, säger Igor Knez, professor i psykologi vid Högskolan i Gävle.

Branden i Västmanland 2014


Forskare har undersökt hur 601 människor som bodde i närheten av området för den stora skogsbranden i Västmanland 2014, den största branden i modern tid i Sverige, upplevde katastrofen.

Resultaten överraskade och visar på en stor skillnad mellan de som fick fly för sitt liv och de som visserligen bodde i området men som inte behövde evakuera och fick sin information via nyhetssändningarna.

Igor Knez

Igor Knez


- För att hjälpa måste vi ta större hänsyn till den mest utsatta gruppens starka psykologiska upplevelser. De som blev tvingade att fly för sitt liv blev psykologiskt mer påverkade och hemsöktes oftare av minnena, något som under en lång tid kommer att påverka deras inre värld, säger Igor Knez.



Blixtminnen med exceptionellt levande ögonblicksbilder

Forskarna fann att de som upplevde branden in på skinnet utvecklade ett så kallat blixtminne, "flashbulb memory", någon man också observerat vid andra katastrofer som 9/11 eller Estonia. Ett blixtminne som framkallar en mycket detaljerad, exceptionellt levande ögonblicksbild.

- Detaljrika minnen, där du ser elden, hör dess ljud och lukt, blir mer emotionella och påverkar individens existens, man förändras och ser på sig själv och världen på ett annat sätt efter det man varit med om.

"Det är inte över för att du överlever"

Förbränd skog


Igor Knez menar att efter-katastrof-arbetet måste ta hänsyn till att dessa människor behöver erbjudas möjligheter till samtal, kanske i flera månader eller mer.

Han menar också att detta är något som skulle kunna generaliseras till människor som råkat ut för katastrofer, naturkatastrofer, krig med mera, och att samhället måste vara förberett på detta behov.

- Med klimatförändringarna så kommer ju fler naturkatastrofer och de här bränderna förekommer nu mer och mer hos oss. Man kan tänka sig att vi kan få naturkatastrofflyktingar inom landet.

- Vi måste ta det på allvar, det räcker inte med att de överlever, Det är inte över, det är vad våra resultat visar, säger Igor Knez.

Kontakt

Igor Knez, professor i psykologi vid Högskolan i Gävle
Tel: 072-46513 50
Epost: Igor.Knez@hig.se


Text: Douglas Öhrbom
Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT
Foto Igor Knez och svartvit bild: Privat

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-03-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)