Sök

Om Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle har cirka 16 000 studenter och erbjuder ett sextiotal utbildningsprogram och påbyggnadsutbildningar, 300 fristående kurser finns inom humaniora, samhälls- och naturvetenskap samt teknik. Forskningen sker främst inom de nio ämnen som Högskolan ha forskarutbildningsrätt inom.

Vårt arbete för en hållbar utveckling

Redan i juli 2004, som andra lärosäte i Sverige, miljöcertifierades Högskolan i Gävle enligt ISO 14001. Certifieringen omfattar undervisning och forskning i samverkan med det omgivande samhället. Vi ligger därför i framkant när det gäller att arbeta med hållbar utveckling och det är vi oerhört stolta över!

Här kan du läsa mer om vårt arbete för en hållbar utveckling

Cyklande studenter på väg till Högskolan i Gävle.

Utbildning och forskning i naturskönt campus

Högskolan i Gävle har cirka 16 000 studenter och erbjuder ett sextiotal utbildningsprogram och påbyggnadsutbildningar. 300 fristående kurser finns inom humaniora, samhälls- och naturvetenskap samt teknik.

Vårt arbete för en hållbar utveckling

Redan i juli 2004, som andra lärosäte i Sverige, miljöcertifierades Högskolan i Gävle enligt ISO 14001. Certifieringen omfattar undervisning och forskning i samverkan med det omgivande samhället. Vi ligger därför i framkant när det gäller att arbeta med hållbar utveckling och det är vi oerhört stolta över!

Forskning som löser samhällsutmaningar

Genom tvärvetenskaplig forskning inom fyra strategiska områden – Hållbar stadsutveckling, Hälsofrämjande arbete, Innovativt lärande samt Intelligent industri – bidrar Högskolan till att bemöta många av de utmaningar som vårt samhälle står inför.

Forskningen genomförs till stor del inom Högskolans forskarutbildning. Högskolan har forskarutbildningsrätt inom tio ämnen som tematiskt hänger samman med de strategiska forskningsområdena.

Ämnena är:

 • Arbetshälsovetenskap
 • Elektroteknik
 • Energisystem
 • Geospatial informationsvetenskap
 • Industriell ekonomi
 • Inomhusmiljö
 • Miljöpsykologi
 • Miljövetenskap
 • Socialt arbete
 • Vårdvetenskap

Genom kreativitet, öppenhet och trovärdighet formar vi en hållbar värld i samverkan med det omgivande samhället. Bland annat genom forskarskolor där näringsliv, externfinansiärer och Högskolan samfinansierar forskarutbildningen vid lärosätet.

Snabbfakta​

 • Antal studenter: 16 000
 • Antal medarbetare: 750
 • Utbildningsprogram och påbyggnadsutbildningar: ca 60
 • Antal kurser: ca 300

Distansutbildning

Snabbare än de mer traditionella universiteten och högskolorna har vi anpassat utbildningarna till marknadens krav och vågat prova nya undervisningsformer, bland annat olika former av distansutbildning. Högskolan i Gävle är idag ett av Sveriges ledande lärosäten när det gäller distansutbildning.

Vissa distansutbildningar har ett begränsat antal sammankomster vid Högskolan i Gävle, andra har sammankomster på en av campusorterna. Distansutbildning som är ortsoberoende baseras enbart på modernt IT-stöd.

Det stora utbudet av distanskurser gör att studenter kan bo på hemorten och ändå bedriva akademiska studier.

Campus

Vårt campus på Kungsbäck i Gävle erbjuder en härlig studiemiljö med alla utbildningar samlade på ett ställe. Ett kunskapens kvarter bara några minuter från centrum.

Högskolan ligger naturskönt med Gavleån och Boulognerskogen som närmaste grannar. De varsamt ombyggda regementskasernerna har skapat ett samlat campus där det är nära mellan studenter, lärare och forskare. En högskola med regional förankring och ett kontaktnät över hela världen.

Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-06-23
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)