Bakgrund
Livsmedelsindustrin står inför en betydande hållbarhetsutmaning. Produktionen måste öka för att kunna försörja en starkt växande befolkning samtidigt som miljöbelastningen måste minska i hela livsmedelskedjan. Dagens globala och resurskrävande livsmedelssystem klarar inte av att leverera hållbara livsmedel. Pandemin och kriget i Ukraina, har också påvisat andra utmaningar med globala livsmedelssystem, där stora störningar i livsmedelskedjan kan leda till brist på livsmedel i länder som saknar egen produktion. Självförsörjningsgrad blir viktigt här, vilken i Sverige är 50 procent, och behöver ökas på ett hållbart sätt.
En möjlighet för en mer hållbar utveckling av livsmedelssystem är ökad användning av lokala livsmedelskedjor som minskar avståndet mellan producenter och konsumenter. Genom att utveckla lokala livsmedelskedjor kopplas stad och landsbygd samman, sysselsättningen hos lokala producenter kan ökas, och samhället kan stärkas genom ökad social sammanhållning samt stärkta lokala kulturer och identiteter. Konsumenterna behöver ökad kunskap om det lokala jordbrukets villkor och kostnader för att producenterna ska få en realistisk inkomst, samt etiskt erkännande och uppskattning för sitt arbete och sina produkter.
Potentialen för att öka den inhemska livsmedelsproduktioner är hög i Sverige; speciellt kopplat till lokala livsmedelskedjor. Konsumenterna blir mer medvetna om hållbara alternativ och efterfrågar närmare relationer med livsmedelsproducenter. För att kunna möta efterfrågan från marknaden och ställa om mot hållbar utveckling behövs fler lokala livsmedelskedjor, samt att de redan existerande skalas upp. Att så inte sker, trots hög efterfrågan, signalerar att det finns utmaningar kopplat till detta som behöver studeras närmare.