Gå till eugreenalliance
Sök

Alla vinner på Co-op

På flera av högskolans ingenjörsprogram kan studenterna välja en så kallad co-op där studenten varvar de teoretiska delarna med betalda arbetsperioder.

Bild på Magnus Lemoine

– Co-op är inte som en vanlig praktik. Studenterna är anställda hos ett företag och varvar studier med arbete. Företagen har möjlighet att skräddarsy sin student under fyra år, säger Magnus Lemoine som är samordnare för Högskolans Co-op-utbildningar.

Att läsa till ingenjör tar vanligtvis tre år. Men på flera av Högskolan i Gävles ingenjörsprogram kan studenterna istället välja en så kallad Co-op, Cooperative Education. Det är en studieform som innebär att de teoretiska delarna varvas med betalda arbetsperioder på ett företag. Utbildningen förlängs med ett år.
– Studenterna får ansöka om jobbet på samma sätt som ett vanligt arbete. Företagen har ofta en långsiktig tanke när de tar in en student. De gör själva sina urval och anställer studenten under tio veckor i taget. Om något inte funkar är det enkelt att avsluta anställningen, för såväl arbetsgivare som student.
– Det här sättet att rekrytera löser det matchningsproblem som ofta finns på arbetsmarknaden. Många företag har även problem vid generationsväxlingar. Genom att ta in en Co-op-student som finns på företaget under fyra år, kan man arbeta med kunskapsöverföring.

Magnus säger att i stort sett alla studenterna får relevanta jobb efter sin examen. Många har vuxit in i ”sitt” företag och blir kvar. Eftersom det främst är erfarna ingenjörer som efterfrågas på arbetsmarknaden får Co-op-studenterna ett stort försprång när de söker jobb.
– Vissa studenter är väldigt unga när de kommer till oss. Det är härligt att se hur självkänsla och självförtroende växer när de börjar sin Co-op. Vi ser det tydligt på studieresultaten också. En annan fördel är att en större andel studenter går färdigt hela sin utbildning.

Högskolan har arbetat med Co-op sedan 2010 och det fortsätter att utvecklas. Både med nya företag i nätverket och fler utbildningar. Idag finns Co-op för studenter som läser till miljöstrateg, automations-, energisystem-, elektro-, maskin- och miljöingenjör.
– Om man fick önska skulle vi jobba på det här sättet med alla våra program.


Mer information om Co-op

Kontakt

Samordnare Co-op

Magnus Lemoine
Telefon 026-64 89 02
E-post: magnus.lemoine@hig.se

Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Tommy Löfgren Sidan uppdaterades: 2023-08-17
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)