Sök

Checklista

Checklistan hjälper dig från antagningsbesked till terminsstart. Använd listan för att komma igång med studierna på bästa sätt.

Läs ditt antagningsbesked

Första antagningsbeskedet för vårens utbildningar publiceras den 9 december på antagning.se I antagningsbeskedet ser du om du är antagen, reservplacerad eller struken efter första urvalet.

Tacka JA till din plats

Du som har blivit antagen eller reservplacerad måste tacka JA innan den 17 december för att behålla din plats. Du tackar ja på "Mina sidor" på antagning.se.

Lämna återbud om du inte vill ha din plats

Ditt slutgiltiga antagningsbesked publiceras på antagning.se den 22 december. Du behöver inte svara på det. Om du har blivit antagen men inte vill ha din plats, lämnar du återbud genom att följa instruktionerna på Mina sidor på antagning.se

Läs välkomstinformationen för din utbildning

Där hittar du exempelvis kontaktuppgifter till ansvariga lärare och länk till schema.

Sök studiemedel via CSN

På CSNs webbsida finns bra information om hur du söker studiemedel. Datum för terminerna hittar du via länken nedan.

Hitta någonstans att bo

Om du planerar att flytta till Gävle är det läge att söka studentbostad nu. Gävle kommun erbjuder bostadsgaranti till studenter som flyttar till Gävle för att studera på Högskolan. Det är dock viktigt att du själv är aktiv i sökandet av bostad. Börja söka bostad direkt. Bostadsgarantin aktiveras när det ordinarie lägenhetsbeståndet är slut. Du som läser på distans och endast kommer vara på plats på campus vid enstaka tillfällen hittar tips på tillfälliga boenden via länken nedan.

Folkbokför dig i Gävle

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter. Att göra en flyttanmälan genom Skatteverket är helt kostnadsfritt. Fördelar med att vara folkbokförd på korrekt adress är bland annat att du kan söka bostadsbidrag, skaffa hemförsäkring och att du kan rösta i allmänna val och därmed påverka Gävles framtid.

Leta efter kurslitteratur

Kursplanen beskriver hur din utbildning ser ut och vad den innehåller. I litteraturlistan, som finns i kursplanen, hittar du den litteratur du behöver.

Skapa ditt användarkonto

Ett användarkonto består av användarnamn och lösenord och används för att logga in på högskolans datorer och för att få tillgång till högskolans webbtjänster. Du kan skapa ditt användarkonto ungefär två veckor innan terminsstart.

Registrera dig!

Du måste vara registrerad för att få delta i undervisning och examinationer. Kursregistrering är också en förutsättning för att kunna få studiemedel från CSN. Du registrerar dig på dina kurser i studiedokumentationssystemet Ladok. Kursregistrering öppnar normalt två veckor före kursstart.

Logga in i Canvas

Högskolan i Gävle använder lärplattformen Canvas. Det fungerar som ditt webbaserade klassrum. Där finns studiehandledning, instruktioner, kursmaterial och uppgifter som tillhör din kurs. När du har registrerat dig på din kurs via Ladok skrivs du automatiskt in på kursen i lärplattformen.

Se över ditt schema

Du kan söka fram ditt schema via schema.hig.se eller via schema-appen Kronox. Kursens schema ska vara klart senast fyra veckor innan kursstart.

Hämta ut ditt HiG-kort

På Högskolan i Gävle används ett passerkort med flera funktioner. Kortet används som passerkort, lånekort på biblioteket samt kopierings- och utskriftskort. Kortet är främst användbart för dig som kommer vara på campus.

Registrera dig som låntagare på biblioteket

För att kunna låna böcker på biblioteket behöver du vara registrerad som låntagare. På bibliotekets sida kan du läsa om hur du gör. Du behöver inte aktivera ditt HiG-kort som lånekort förrän du ska låna något på biblioteket. Detta steg kan du alltså göra senare på terminen.

Lycka till med dina studier!

Kontakt

Har du frågor om din utbildning? Kontakta Studentsupport.

Telefonnummer: 026-64 81 00

E-post: studentsupport@hig.se

Publicerad av: Satu Moberg Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2021-11-18
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)