Checklista

Checklistan hjälper dig från antagningsbesked till terminsstart. Använd listan för att komma igång med studierna på bästa sätt.

Antagningsbesked med svarskrav

Första antagningsbeskedet för vårens utbildningar publiceras den 8 december på antagning.se. I antagningsbeskedet ser du om du är antagen, reservplacerad eller struken efter första urvalet.

Tacka JA för att behålla din plats

Du som har blivit antagen eller reservplacerad måste tacka JA innan den 19 december för att behålla din plats. Du tackar ja på "Mina sidor" på antagning.se. Har du anmält dig via brev eller valt att få ditt antagningsbesked per post får du ett svarskort att skicka in.

Lämna återbud om du inte vill ha din plats

Ditt slutgiltiga antagningsbesked publiceras på antagning.se den 27 december. Du behöver inte svara på det, men om du inte tänker påbörja din utbildning är det viktigt att du lämnar återbud. På så sätt kan din plats erbjudas till någon annan. Du lämnar ditt återbud via ”Mina sidor” på antagning.se.

Sök studiemedel via CSN

På CSNs webbsida finns bra information om hur du söker studiemedel.

Sök bostad och folkbokför dig i Gävle

Om du planerar att flytta till Gävle är det läge att söka studentbostad. Gävle kommun erbjuder bostadsgaranti till studenter som flyttar till Gävle för att studera på Högskolan. Det är dock viktigt att du själv är aktiv i sökandet av bostad. Börja söka bostad direkt.

När du flyttar till en ny ort har du mycket att vinna på att folkbokföra dig i den nya kommunen. Fördelar med att vara folkbokförd på korrekt adress är bland annat att du kan söka bostadsbidrag och skaffa hemförsäkring.

Välkomstinformation från Högskolan

Högskolan i Gävle skickar ut välkomstinformation i form av ett vykort till dig som har blivit antagen till ett program. Vykorten skickas i samband med att antagningsbeskeden publiceras. Om du blivit antagen till en kurs får du välkomstinformation via mejl senast två veckor innan kursstart. Du kan även hitta ditt välkomstbrev på webben.

Kursplan och kurslitteratur

Kursplanen beskriver hur din utbildning ser ut och vad den innehåller. I kursplanen hittar du också en lista över den litteratur du behöver. Du kan söka fram din kursplan på webben.

Aktivera ditt datorkonto

Ett datorkonto består av användarnamn och lösenord och används för att logga in på högskolans datorer och för att få tillgång till högskolans webbtjänster. Du kan tidigast aktivera ditt datorkonto två veckor innan terminsstart.

Registrera dig!

Du måste vara registrerad för att få delta i undervisning och examinationer. Kursregistrering är också en förutsättning för att kunna få studiemedel från CSN. Du registrerar dig på dina kurser via Studentportalen. Kursregistrering öppnar normalt en vecka före kursstart.

Hitta ditt schema

När du är registrerad på en kurs kan du hitta ditt personliga schema i Studentportalen. Du kan även söka fram ditt schema. De flesta scheman finns inlagda två veckor innan kursstart.

Ditt webbaserade klassrum - Blackboard

Högskolan i Gävle använder lärplattformen Blackboard. Det fungerar som ditt webbaserade klassrum. Där finns studiehandledning, instruktioner, kursmaterial och uppgifter som tillhör din kurs.

Hämta ut ett HiG-kort

På Högskolan i Gävle används ett passerkort med flera funktioner. Kortet används som passerkort, lånekort på biblioteket samt kopierings- och utskriftskort. Du kan hämta ut ditt HiG-kort mot uppvisande av legitimation i receptionen i Studentcentrum, hus 22.

Aktivera ditt HiG-kort som lånekort

För att HiG-kortet ska fungera som lånekort måste du aktivera det på biblioteket. På bibliotekets sida kan du läsa om hur du går tillväga.

Introduktionsdag och terminsstart

Vårterminen startar måndagen den 15 januari. I ditt välkomstbrev står det när din utbildning har kurs- eller programstart. Välkomstbreven för program publiceras på webben i början av december. Välkomstbreven för kurser publiceras på webben senast två veckor innan kursstart.

Introduktionsaktiviteter

Under terminens första veckor erbjuder Högskolan ett antal aktiviteter för att du ska få chansen att bekanta dig med Högskolan, studentstaden Gävle och dina nya studiekamrater.

Lycka till med dina studier!

Publicerad av: Lisa Olsson Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2018-02-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)