Välkommen till Högskolan i Gävle och programmet Dataingenjör!

På denna sida kan du läsa mer om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier. Kom ihåg att tacka ja till din plats via antagning.se!

Kom igång med studierna!

För att kunna använda Högskolans webbtjänster, registrera dig på kurser med mera, behöver du gå igenom våra fem steg för att komma igång. Kolla även igenom vår checklista, så att du inte missar något viktigt!

Introduktionsdag med upprop

Introduktionsdag

Introduktionsdag

Den 28 augusti är det introduktionsdag på Högskolan i Gävle. Dagen inleds 10.15 i foajén utanför Högskolans hörsal Valhall där flera mässutställare då finns på plats.

Klockan 10.45 är det samling i Valhall där du hälsas välkommen av Högskolans rektor, Gefle Studentkår och Gävle kommun. Därefter har du möjlighet att återigen besöka mässan eller gå en guidad tur runt Högskolans campus.

Programupprop

Programupprop

Programinformation och upprop hålls sedan klockan 12.30-14.30 i sal 99:516. I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss.

Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se. Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.

Om programmet

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare

Dataingenjörsprogrammet är ett campusprogram med stort inslag av samarbete mellan studenter, lärare och näringsliv. Programmet ger en bred inblick inom datateknikområdet men fokuserar mycket på mjukvaruutveckling. Vi strävar efter att ge dig en så bra start som möjligt i ditt kommande yrkesverksamma liv genom att ställa höga krav på gediget yrkeskunnande och förtrogenhet med beprövade arbetssätt.

Programmets innehåll

Då vi är ett ingenjörsprogram ingår en hel del matematik vilket till största del klaras av i årskurs 1 där även några kurser inom elektronik ingår. Naturligtvis kör vi programmering och datateknikkurser också.

Årskurs 2 har fokus på programspecifika kurser inom datateknikområdet där mjukvaruutveckling, databaser, app-utveckling och nätverk är de mest framträdande.

I årskurs 3 fördjupar vi främst programmeringskunskaperna, i vanliga kurser men även i ett större projekt där studenter i grupp och under stort eget ansvar tar fram lösningar till skarpa problem från externa beställare. Vi tittar också på nätverk och IT-säkerhet, datorgrafik och data visualisering, avancerad webbutveckling och, naturligtvis, så genomförs ett självständigt examensarbete som kronan på verket.

Programmets upplägg

Programmet går på helfart och vi läser två parallella kurser samtidigt, som då alltså går på halvfart. Vissa kurser har hög förväntan på närvaro, även om det sällan är närvaroplikt, då vi jobbar mycket i team, så det är inte rekommenderat att exempelvis arbeta samtidigt som man avser att läsa vårt program. Inslag av gästföreläsare och yrkesverksamma lärare förekommer på många kurser.

Under hela studietiden kommer du att använda lärplattformen Blackboard för att kommunicera med lärare men vi som undervisar på programmet är ofta också tillgängliga IRL utanför schemalagd tid.

Repetera din kunskaper inför terminsstarten

Inför starten av kurserna i höst vill jag rekommendera dig att börja repetera matematik och börja titta på nybörjarprogrammering i Java (för dig som inte programmerat tidigare). Det finns många bra resurser på webben som går att utnyttja. Förutom många videoserier på Youtube finns även sajter riktade mot kodning som codingbat.com, codecademy.com och code.org. Dessa är gratis men det finns även betaltjänster. Har du aldrig kodat förut kan code.org vara ett bra ställe att starta på för att öva på problemlösning med kod. Det mesta är grafisk programmering och riktat mot yngre men det ger ändå insikter i logiskt tänkande och övningar på problemlösning via algoritmer (stegvisa instruktioner). Om du redan kan programmera så testa att göra lite självrättande övningar hos codingbat.com.

Har du funderingar så tveka inte att höra av dig till mig. Jag hälsar dig hjärtligt välkommen till vår utbildning!

Åke Wallin - utbildningsledare för Dataingenjörsprogrammet

Programschema
Inför dina första kurser

Inför dina första kurser

Här hittar du välkomstbrev till de första kurserna som ingår i ditt program. I kursernas välkomstbrev hittar du information om kursregistrering, länk till kursplan och litteraturlista, kursschema med mera. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.

Särskilt pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om särskilt pedagogisk stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Kontakta din studentguide om du har frågor

Kontakta din studentguide om du har frågor

Hanna Medén är student här på Högskolan i Gävle och finns som ett stöd för dig som är ny student. Hanna kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Så tveka inte att ta kontakt!

Hanna svarar på dina frågor vardagar under dagtid under perioden vecka 28-44.

E-post: hannameden@gmail.com
Telefon: 070-797 36 68

Inspark och andra introduktionsaktiviteter

Inspark

Inspark

Gefle Studentkår och studentföreningarna bjuder in till inspark för nya studenter. Insparken startar 21 augusti.

Högskolans introduktionsaktiviteter

Högskolans introduktionsaktiviteter

Högskolan i Gävle erbjuder en rad introduktionsaktiviteter för dig som är ny student.

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare,
Åke Wallin.

E-post: ake.wallin@hig.se
Telefon: 026-64 87 65

Allmän information

Biblioteket
Biblioteket ligger mitt på campus och är öppet för alla. Aktivera ditt HiG-kort som lånekort på Biblioteket för att kunna låna böcker. Alla elektroniska resurser, så som e-böcker, artiklar och databaser når du via webbsidan med ditt användarkonto.

Hig.se/student
Hig.se/student är webbsidan för dig som studerar här på Högskolan. Härifrån hittar du länkar till sidor som rör dina studier och annan information. Här finns också ett nyhetsflöde som uppdateras kontinuerligt med aktuell studentinformation.

It-support
Till it-supporten vänder du dig om du upplever tekniska eller datorrelaterade problem. It-supporten är öppen för besök måndag-fredag kl. 09.00-15.00. Du kan även kontakta dem på telefon 026-64 88 80, eller e-post itsupport@hig.se.

Studentcentrum
Studentcentrum i hus 22 är den naturliga mötesplatsen på Högskolan. Här träffar du kunnig personal som kan hjälpa dig med det mesta som rör dina studier. Här finns också ett café och digitala skärmar som visar studierelaterad information. Du kan även mejla dina studierelaterade frågor till studentcentrum@hig.se.

Stöd under studietiden
På Högskolan i Gävle finns flera stödfunktioner, som till exempel studievägledning, studenthälsa, skrivarverkstad och pedagogiskt stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättningar.

Publicerad av: Lisa Olsson Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2019-06-19
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)