Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Internationella studenternas film om könsstympning vann förstapriset

Konte
2019-01-18 

Michael Asonganyi och hans klasskamraters film "Konte", som tar upp könsstympning och utanförskap, utsågs till bästa film vid filmfestivalen Zafaa Global Awards i London.

Michael Asonganyis film Konte som berör könsstympning prisades vid festival i London
Studenter med prispokal

Johanna Rostek, Delight Yengo, Michael Asonganyi och Jamine Kipruto

Vill få till stånd förändring

Michael Asonganyi är norsk medborgare född i Kamerun och läser nu sista året på kandidatprogrammet för socialt arbete, med inriktning mot internationellt socialt arbete, vid Högskolan i Gävle. Han driver också filmbolaget Fokus81 där han vill skapa medvetenhet om vad social utslagning gör och på så sätt få till stånd en förändring.

Han berättar att de under hans första år på utbildningen hade en kurs om de problem som socialarbetare kan stöta på och att han vid den efterföljande diskussionen fick inspirationen till det som senare skulle bli filmen om Konte.

- Jag frågade mina klasskamrater om de var intresserade att agera skådespelare i en film och Johanna, Delight och Jamine blev de huvudsakliga skådespelarna, men hela klassen deltog, säger Michael Asonganyi.

Konte

Konte

Michael beskriver Konte som en ung man som flytt Somalia på grund av kriget och hamnat på ett asylcenter i Sverige. För Konte är hemlandets traditioner viktiga och i Somalia praktiseras fortfarande kvinnlig omskärelse bland vissa etniska grupper, trots att det är olagligt.

Han träffar så Samantha, född i Sverige av somaliska föräldrar, och hon är mycket ensam efter föräldrarnas skilsmässa. Konte säger att omskärelse hör till hans tradition och kräver att Samantha gör det, men en socialarbetare pressar honom om kvinnlig omskärelse och om vad han egentligen vet om det.

- Konte tror fortfarande på det, men han har aldrig bevittnat det och detta är mycket viktigt för mig. Jag vill att den traditionen ifrågasätts, att unga människor genom kärlek ifrågasätter sina föräldrar, och därför gjorde jag filmen, säger Michael Asonganyi.

Konte

- Det är fantastisk att vi tillsammans skapat en film som jag också kunde relatera till, säger Jamine Kipruto, som spelar rollen som Konte.

- Det är så viktigt att berätta att här finns människor, födda här, som inte känner att de hör hemma här, som är rotlösa. Och det är också så viktigt att vi börjar prata om kvinnlig omskärelse, det är inte enkelt att bryta traditioner men att prata om dem är en början, säger Delight Yengo, som spelat rollen som Samantha.

Ett program som imponerar

Michael Asonganyi är mycket imponerad av utbildningsprogrammet och av studenterna och han tycker att de 32 studenternas helt olika bakgrunder gör programmet så mycket rikare. Även de andra tre studenterna är mycket positiva till idén med ett program om internationellt socialarbete och de säger att det blir så mycket starkare med studenter från hela världen, när man tar upp globala perspektiv på olika sociala frågor.

- Jag är väldigt glad att jag valde Sverige och jag hoppas verkligen att programmet fortsätter, säger Johanna Rostek som kommer från Tyskland.

Johanna vill nu fortsätta med sin master, men då upptäcka ett annat land, hon funderar på Asien och framför allt Indien.

- Idén med internationellt socialarbete är så bra. Vi har en annan syn på socialarbetare jämfört med den svenska och det är alltid så givande när människor från olika länder talar om hur de ser på saker. Jag tycker att det är ett fantastiskt program, säger Jamine Kipruto som kommer från Kenya och som nu planerar att fortsätta sina studier i Lund.

- Jag är inte riktigt säker vad jag vill göra, jag vill gärna göra något för miljön, men jag vill också prova andra områden inom socialt arbete, säger Delight Yengo, som kommer från Kenya.

Jag är fast i Gävle, skrattar Michael Asonganyi, som gärna vill fortsätta ge en röst till förtryckta genom film och säger att Gävle har gett honom möjlighet att träffa filmskapare som tror på honom. Men en master inom socialt arbete med barn finns också i hans tankar. 

- Jag arbetar nu med min nästa film som handlar om både fysiska och psykiska ärr. Speciellt de ärr många flyktingar bär med sig från sin resa, men det gäller generellt och alla har vi våra ärr, säger Michael Asonganyi.

Han har visat filmen om Konte på Stadsbiblioteket i Gävle och för Landshövdingen och han säger att han gärna kommer och visar den i skolor om man kontaktar honom.

Michael vill sända ett särskilt tack till den ideella organisationen Kultura och särskilt Israel Benavides.

- De trodde på mig och nu arbetar vi tillsammans med min nästa film. Och du som läser detta, om du vill vara med och hjälpa till med filmen så är det bara att kontakta mig, säger Michael Asonganyi.


För mer information, v v kontakta:
Michael Asonganyi, regissör och student på kandidatprogrammet för socialt arbete, med inriktning mot internationellt socialt arbete, vid Högskolan i Gävle
Telefon: +47 473 28 463 (Norskt nummer)
E-post: michaelasong@yahoo.com

 

Text: Douglas Öhrbom
Foto Konte: Michael Asonganyi
Studentfoto : Marie Hägg

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2019-01-18
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)