Hallå där Leif Nahnfeldt

2019-05-06 

- En del av min andlighet är att uttrycka mig i form av musik och jag hoppas hitta ett sätt att kunna använda det här också. Behövs det någon vikarie i körerna så kan jag hoppa in, säger Leif Nahnfeldt, ny studentpräst på Högskolan.

Leif Nanfeldt


Leif som varit präst i Heliga Trefaldighet i snart fyra år, har nyss tillträtt som studentpräst. Han tycker att det är mycket intressant att man nu ännu mera vill betona samarbetet mellan Svenska kyrkan och Högskolan.

Han har goda erfarenheter från då Svenska kyrkan gick in när Gävle Pride startades och också från flera år med samverkan kring några miljöprojekt. Till exempel "Det goda livet" som var aktuellt nyligen här på HiG.

- Vi ser också att det finns forskning som pågår här som är intressant för Svenska kyrkan, men även praktik i Svenska kyrkan som skulle kunna vara intressant för forskning.

Samtal runt ett tåligt träbord

Tillsammans med Per Götberg, som är familjerådgivare i Gävle pastorat, tänker Leif nu bjuda in till samtal runt ett hopfällbart bord någonstans i lokalerna,

- Bordet kommer att vara ett tåligt träbord, så man kan karva i det och skriva in om man tycker något var intressant, och så får bordet bära med sig de tidigare samtalen.

Ett antal föredrag, om psykisk ohälsa bland unga, planeras till hösten och här har han påbörjat en dialog med den närliggande Pingstförsamlingen, då de också har samtalsgrupper för unga. Till det kommer en serie samtal om de stora frågorna kring miljö och hållbarhet.

- Det finns en massa möjligheter, det gäller att ta tillvara på dem. Nu ska vi ta emot en studentgrupp från internationella socionomprogrammet så att de får se hur vi jobbar med social hållbarhet.

Vivaldi var också präst

Tidigare har han arbetat nästan tio år vid Karlstads universitet, inte som präst då utan som musikpedagog och körledare. Leif har två utbildningar och arbetade först som präst i tio år och sedan som musikpedagog i tio år. Han säger att han kände att han var lika mycket präst som körledare och sångpedagog, att det bara var en annan ingång i det hela.

- Vivaldi var också präst och körledare och musiker och kompositör och det finns många att jämföra sig med, så för mig har det inte varit konstigt att gå mellan rollerna, ler han.

Bodde på Kulturskolan

Leif kommer från Karlstad och musikintresset finns i släkten. Pappan var uppvuxen i musikmiljön på Frälsningsarmén i Arvika och farfar var musikledare och båda dessutom instrumentmakare och han har både orglar och fioler som farfar och farfars far byggt.

Han säger att han som ung i princip bodde på Kulturskolan, var med i körerna, spelade piano och fiol. Musiken och kyrkan fanns med då pappan jobbade som vaktmästare i en kyrka och där var han med och hjälpte till en hel del.

Landet runt i en ombyggd buss

- Jag var sedan ute och turnerade med en sånggrupp ett år, vi reste runt i en ombyggd buss, mestadels i Svenska kyrkan där vi hade mycket kontakter.

Turnerade senare runt hela norden med en rock-revy som han varit med och skrivit. Frilansade också en period, som översättare och musikproducent med nytt musik- och gudstjänstmaterial.

- Reste över landet med det, mycket nya sånger och psalmer, det var ett jätteintressant arbete.

Lade grunderna till Arvikafestivalen

Så hamnade Leif som präst i Arvika, tillsammans med sin fru Cecilia som också är präst, och där fick han vara med och lägga grunderna till det som blev Arvikafestivalen.


Samordnade musiken under påvens besök

Ledde Karlstad kammarkör under några år, de fick bland annat sjunga vid riksdagens öppnande och för något år sedan fick han uppdraget att samordna musiken under arenaeventet i Malmö vid påvens besök.

De bor numera i Uppsala, Leif och Cecilia och de två barnen är utflugna. När han kommer hem sätter han sig i sin hemmastudio och skriver texter och musik.

- Jag satt igår och filade på en sång: "Hur bygger vi en kyrka med bred och öppen dörr som vågar släppa taget om ett alltför heligt förr."

- Min kärna har jag i skapandet och skrivandet och komponerandet och det är väl då som jag är närmast mig själv, säger Leif Nahnfeldt.


Text: Douglas Öhrbom
Foto: Camilla Haglund
Bild Påvens besök: Privat

Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-05-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)