Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Eftertraktade ingenjörsstudenter får jobb redan under pågående utbildning

2019-11-21 

Co-op är utbildningsformen som ofta leder till jobb – till och med redan före examen. Fyra studenter som läser till automationsingenjörer vid Högskolan i Gävle har fått jobb vid Sandvik Materials Technology med ett år kvar av studierna.

Studenterna Jakob Wenger, Joakim Sjöberg, Michael Lukkarinen och Eddie Ahlin.

Studenterna Jakob Wenger, Joakim Sjöberg, Michael Lukkarinen och Eddie Ahlin.

Vi träffas när Högskolan i Gävle arrangerar den årliga co-op-dagen då studenter presenterar vad de gjort hittills under sina arbetsperioder ute på olika företag.

Co-op står för Cooperative Education och det är en utbildningsform då studenterna varvar studier med arbetsperioder. Samtidigt får alltså arbetsgivare möta sina framtida medarbetare under pågående utbildning.

Får lön under sista studieåret

För studenterna Michael Lukkarinen, Jakob Wenger, Joakim Sjöberg och Eddie Ahlin har co-op-utbildningen hittills varit en riktig framgångssaga. Under sitt sista studieår har de redan fått en tillsvidareanställning och får lön från företaget.

– Det känns jättebra. Det är ju en anställning som man har strävat efter hela tiden och att då få jobb innan man är klar med utbildningen känns ännu roligare, säger Michael Lukkarinen.

Högskolan i Gävle erbjuder fyra program som co-op-utbildningar och det är ett sätt att bidra till kompetensförsörjningen i regionen, anser Magnus Lemoine, samordnare för co-op vid Högskolan.

– Fördelen är att vi skapar en samverkansplattform mellan näringslivet, studenterna och Högskolan. Det bidrar till starkare relationer med företag och genererar fler samarbeten inom grundutbildning och forskning, vilket är värdefullt, säger han.

"Det var en självklarhet"

Även företagarna är positiva till den samverkande utbildningsformen.

– Vi från Sandvik Materials Technology är nöjda med samarbetet och värdesätter verkligen det fortsättningsvis, säger Tina Häll, HR-generalist.

Upplägget att varva teori med praktik tycker studenterna är optimalt.

– Det var en självklarhet för mig att söka co-op just på grund av det, att jag får möjlighet att kombinera praktiska erfarenheter på företaget med teori på Högskolan. Samtidigt får man tidigt knyta kontakter med företag, säger Joakim Sjöberg.

Att läsa ett program genom co-op gör att utbildningen förlängs med ett år och totalt blir fyra år eftersom det ingår 40 veckors arbetslivserfarenhet.

– Men det gör absolut ingenting. Vi har ju fått sommarjobb under utbildningen dessutom genom co-op vilket gjort att vi totalt får cirka två års arbetslivserfarenhet redan under studietiden, säger Joakim Sjöberg.

Text och foto: Anna Sällberg

Kontakt

Magnus Lemoine, samordnare för co-op vid Högskolan i Gävle

Telefon: 026-64 89 02

Mobil: 073-070 89 02

E-post: magnus.lemoine@hig.se

Vid en co-op-anställning väljer arbetsgivare och studenter varandra och matchningen är en av framgångsfaktorerna. Med 40 veckors relevant arbetslivserfarenhet, samt eventuella sommarjobb, är de flesta självgående långt innan de examinerats från Högskolan. Flera studenter går vidare till anställning på sitt Co-op-företag efter examen. De utbildningar som ges i co-op-form är automationsingenjör, energisystemingenjör, maskiningenjör och miljöingenjör.

Källa: hig.se/co-op

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2019-11-21
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)