Gå till eugreenalliance
Sök

Att läsa Tekniskt basår

Ta chansen, det är värt det för din egen utveckling, här finns bra kamrater och skolan och lärarna är toppen, säger Albin Larsson som flyttade ner från en liten by i Jämtland för att läsa Basåret på Högskolan i Gävle.

Albin Larsson, student  på Tekniskt basår, Högskolan i Gävle.

Albin Larsson, student på Tekniskt basår, Högskolan Gävle.

Albin 19, 20 om en månad, läste el & energi på gymnasiet i Östersund och jobbade sedan ett år på byns sågverk. Men kände att han ville uppleva något nytt och insåg att om han stannade kvar så skulle det bli samma sak hela tiden.

- Jag är inte bunden till någonting nu och det blir svårare sedan när man kanske fått familj. Så jag tog chansen, du borde göra samma sak. Det är värt det för din egen utveckling.

Tackade nej först

Han säger att han först tackade nej, men ändrade sig en vecka innan kursstart. Det är Basåret han sökte till, för att få förkunskaperna till ingenjörsprogrammen.

- Jag hade en kompis som pluggade här och han tyckte det var bra, med bra lärare, och den garanterade platsen till ingenjörsutbildningarna är en stor trygghet.

Han har nu läst i drygt två månader och trivs jättebra och bostad fick han direkt på Campus Sätra.

Lärare som stöttar

Albin har funnit kamrater fort och studierna fungerar bra, med lärare som hjälper till och stöttar.

- Jag har klasskamrater som vill plugga lika mycket som jag vill, det är inte som i gymnasiet, att man slutar och går hem. Vi stannar kvar i princip varje dag och läser tillsammans och hjälper varandra så att vi förstår.

Lantmätare eller energisystem

Siktet är inställt på antingen lantmätare eller energisystemingenjör. Energisystem läste han i gymnasiet och lantmätare tror han kommer från hans bakgrund, då han har varit med sin pappa i skogen sedan han var liten och inser vad den betyder.

- Jag gillar det jag har hört om att vara lantmätare och energisystem lockar med förnybar energi.

Albin funderar också på och är mycket intresserad av den nya helt unika civilingenjörsutbildningen i lantmäteri som Högskolan startar om ett år.

Drömmar om framtiden

Han säger att han tror att han kommer att vilja bo kvar i Sverige, men om han vill flytta hem till Östersund eller dra sig mot Stockholm, det vet han inte.

- Jag har läst att lantmätare även kan arbeta med fastigheter, som också är ett intresse för mig.

Att starta eget skulle heller inte vara dumt och där tror han att det kan vara lättare åt lantmäterihållet, än energisystem som känns svårare.

- Det kommer från pappa, som har eget och trivs, det är fritt och man väljer hur man jobbar och jag har sett att det blir en annan drivkraft när man kämpar för sig själv.

"Östersund finns ju ändå kvar"

Albin kommer från en liten by i Jämtland och är uppväxt med naturen, skogen och jakten. Han gick i en liten skola och beskriver sin uppväxt som bra och trygg.

- Jag uppskattar min hembygd väldigt mycket. Naturen är nära, med jakten och fisket och jag gillar vintern med fjällen.

Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-11-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)