Gå till eugreenalliance
Sök

Masterprogram i arbetshälsovetenskap 120 hp

Vill du jobba med framtidens arbetshälsa? Idag arbetar många hemifrån, äldre måste stanna längre i arbetslivet och sjuk­skriv­ningar på grund av stress fortsätter att stiga. Med en strate­gisk utbildning inom arbetshälsovetenskap kan du se helheten och ta dig an många viktiga utmaningar.

Ett hållbart arbetsliv

Vårt arbete är en stor del av livet och påverkar hur vi mår. Som arbetshälsovetare fokuserar du på ett viktigt område för folkhälsan. Du jobbar med ett hållbart arbetsliv; hållbarhet är viktigt då arbetslivet är i ständig förändring och påverkar vårt mående ända fram till pension.

Programmet på Högskolan i Gävle är unikt. Här fokuserar vi på hälsa i arbetslivet, som i sin tur kan påverka arbetsprestation, kvalitet, säkerhet och produktivitet. Ämnet arbetshälsovetenskap är tvärvetenskapligt och belyses från olika perspektiv i programmet. De flesta lärare på programmet är själva aktiva i forskning inom ämnet vilket bidrar till att du får ta del av aktuell forskning inom ämnets olika inriktningar.

Bred utbildning

I programmet får du bred kunskap inom arbetshälsovetenskap, exempelvis hur människan reagerar på fysisk och psykosocial belastning, organisationens och ledarskapets betydelse för arbetsmiljö och hälsa samt hur arbetsmiljörisker och arbetsrelaterad ohälsa kan identifieras, åtgärdas och förebyggas. Kunskapen kan bland annat användas i arbete med personal- och arbetslivsfrågor. Du får också fördjupa dig i vilka arbetsmiljörättsliga regler som gäller och hur arbetet kan organiseras för att medarbetarna ska må bra.

Studierna

Programmet ges på distans och du väljer om du vill läsa programmet på hel- eller halvfart. Du kan även avsluta dina studier efter halva tiden och ta ut en magisterexamen. All lärarledd undervisning sker dagtid via en lärplattform och videokonferensverktyg. Undervisningen består bland annat av seminarier, workshops, föreläsningar, metodövningar och grupparbeten. När du som student lägger fram din uppsats för opponering (master eller magister), sker detta på plats på Campus på Högskolan i Gävle.

Programstart

I samband med programstart välkomnar vi alla nya studenter till en introduktionsdag på plats på Högskolan i Gävle. Under dagen får du, förutom en introduktion till programmet, även möjlighet att lära känna dina medstudenter och träffa några av de lärare, forskare och doktorander som är verksamma inom ämnet. Du får dessutom en inblick i den forskning som sker inom arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

Ditt framtida yrke

Efter programmet kan du arbeta med personal-, arbetslivs- och arbetsmiljöfrågor i företag och organisationer av olika storlek. Dina arbetsuppgifter kan därför variera mellan allt från att identifiera och åtgärda risker i arbetsmiljön till att arbeta strategiskt med organisatoriska och sociala arbetsmiljöfrågor. Du kan till exempel jobba inom företagshälsovård, som arbetsmiljökonsult, som stöd till ledningen i arbetsmiljöfrågor, processledare eller inom HR.

Om du är intresserad av att gå vidare till forskarutbildning ger programmet den grundläggande behörighet du behöver och Högskolan har även forskarutbildning inom området hälsofrämjande arbetsliv.

Anmälningsinformation

Förkunskapskrav

  • Examen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng 
  • 30 hp inom något av ämnena medicin, psykologi, idrott, friskvård, folkhälsovetenskap, pedagogik, omvårdnadsvetenskap, rehabilitering, ledarskap, organisation och styrning eller annat adekvat ämne.

Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning på grundnivå.

Ansökan

Start
Studieform
Studietid
Ansökan *
Hösttermin 2024
Distans
2024 - 2026

Antal platser: 45

Studieort: Gävle

Anmälningskod: HIG-19320

Undervisningsspråk: Svenska

Studietakt: Helfart

Urval: Högskolepoäng

Hösttermin 2024
Distans
2024 - 2028

Antal platser: 40

Studieort: Gävle

Anmälningskod: HIG-19319

Undervisningsspråk: Svenska

Studietakt: Halvfart

Urval: Högskolepoäng

*) Webbanmälan på antagning.se öppnar cirka en månad före sista anmälningsdag.

Kontakt

Vid frågor om programmet kontakta

studentsupport@hig.se

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)