Högskolan leder internationellt cykelprojekt

Högskolan i Gävle leder projektet Cycle4Climate där flera europeiska lärosäten och städer ingår.

Målet är att minska klimatavtrycket genom att få fler att cykla.

Projektet pågår i tre och ett halvt år och har som mål är att fler ska välja cykeln istället för bilen. FOTO: TT Bild

Projektet pågår i tre och ett halvt år och har som mål är att fler ska välja cykeln istället för bilen. FOTO: TT Bild

På måndag 17 juni är det kickoff för projektet och representanter för alla partners samlas på Högskolan i Gävle. Förutom Högskolan ingår ytterligare tre lärosäten i Finland (Metropolia), Estland (Tartu universitet) och Lettland (Rigas tekniska universitet), men även städerna Gävle, Riga i Lettland och Pärnu i Estland och Esbo i Finland.

"Tävlingar och bättre cykelparkeringar"

– Vi hoppas kunna minska klimatavtrycket och få fler att välja cykeln genom en kombination av fysiska och sociala interventioner. Det kan exempelvis röra sig om förbättrade cykelparkeringar, men också tävlingar för att få fler att välja cykeln i stället för att åka bil, säger Karl Samuelsson, projektledare och forskare inom miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.

Mötet på måndagen går ut på att synkronisera deltagarnas planer. Vad som i detalj kommer att ske i Gävle är inte bestämt än. Städerna inom projektet har olika typer av utmaningar och interventionerna kommer därför att se olika ut beroende på plats.

– Forskningen visar att det inte är särskilt effektivt med information för att ändra folks beteenden. I stället är det bättre att skapa andra incitament, som fysiska, exempelvis miljöer där det är enkelt och bekvämt att cykla, eller sociala incitament, som att skapa normer och gruppkänsla, säger Karl Samuelsson.

Pågår tre och ett halvt år

Den andra delen av projektet innefattar datainsamling. Deltagarna ska mäta cykeltrafiken för att kunna se beteendemönster och om cyklandet ökar eller minskar över tid. Dessutom kommer de att genomföra enkäter för att bilda sig en uppfattning om vid vilka tillfällen trafikanterna väljer att cykla, och varför. Projektet, som finansieras med EU-medel, drog officiellt igång 1 juni i år och pågår i tre och ett halvt år framåt.

Kontakt

Karl Samuelsson, forskare inom miljövetenskap vid Högskolan i Gävle
Telefon: 073-759 08 50
E-post: karl.samuelsson@hig.se

Anders Munck, pressansvarig vid Högskolan i Gävle
Telefon: 070-794 65 23
E-post: anders.munck@hig.se

Sidan uppdaterades 2024-06-17