Kreativt skrivande

Här står utvecklingen av ditt eget skrivande helt i fokus.

Det börjar med kurser i skönlitterärt, journalistiskt och reklamtextskrivande (copywriting). Ju längre du kommer i utbildningen desto mer väljer du själv vad du vill skriva. Sista kursen utgörs av ett självständigt skrivprojekt under handledning där du en termin på halvfart skriver precis det du kommit fram till ska skrivas.

Rekommenderad ordning

Du rekommenderas att ansöka till kurser enligt följande ordning:

Kreativt skrivande (1–30) 30 hp

  • Introduktion 7,5 hp
  • Litterär gestaltning 1 7,5 hp
  • Journalistiskt skrivande 7,5 hp
  • Litterär gestaltning 2 7,5 hp

Om kursen: Kreativt skrivande (1–30) 30 hp Länk till annan webbplats.

Kreativt skrivande (31–45) 15 hp

  • Journalistiskt skrivande 2 7,5 hp
  • Skrivprojekt 7,5 hp

Om kursen: Kreativt skrivande (31–45) hp Länk till annan webbplats.

Copywriting 15 hp

  • Copywriting 15 hp

"Det unika med våra skrivkurser är att du faktiskt inte behöver veta vad eller hur du vill skriva innan du börjar."

Jan Sjölund, skrivkursansvarig

Jan Sjölund

Adjunkt i svenska språket och skrivkursansvarig vid Högskolan i Gävle. Undervisar i journalistiskt skrivande, litterär gestaltning, copywriting och digital kommunikation. Har jobbat många år som journalist, publicerat diktsamlingar och på senare också jobbat som copywriter.

Jan Sjölund om skrivarkurserna

Det unika med våra skrivkurser är att du faktiskt inte behöver veta vad eller hur du vill skriva innan man börjar. Vi har medvetet byggt kurserna så att du hos oss kan erövra både det skönlitterära, journalistiska och rent kommersiella skrivandet.

Vi menar att den breda genrekompetensen skapar en modern, medveten och flexibel skribent­kvalitet. I den digitala kommunikationslogiken mixas ju ofta de gamla textgenrerna och nya mönster uppstår hela tiden. Vi tar sikte på den nya skönlitteraturen, samtida journalistiskt berättande och reklamen i en snabbt föränderlig värld.

"Att handledas utbildningen igenom av Jan Sjölund, samt Aase Berg under momenten av kreativt skrivande, har varit oerhört givande."

Cornelia Lindstedt, alumn Medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning professionellt skrivande

Det här gör jag när jag inte jobbar: Större delen av min fritid spenderas i skogen tillsammans med min hund, där mår jag som bäst.

Nuvarande arbetsplats och yrke: Efter min examen har jag skrivit frilanskrönikor och jobbat på nyhetsredaktion. Nu studerar jag skrivande igen, ett liknande kursupplägg som detta. Distans på helfart, med målet att färdigställa en roman.

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval: Det är tack vare lärarna jag hade på Högskolan i Gävle som trodde på mitt skrivande och ett tio veckors långt skrivprojekt under utbildningen som jag fick ihop ett arbetsprov till skrivarskolan jag går idag. När jag blivit antagen stod det klart: Nu ska jag våga satsa på mig själv, och ta mitt skrivande på allvar!

Vad är det bästa med ditt yrke: I min utbildning får jag ägna mig fullt ut åt det bästa jag vet, att skriva.

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit? Helt och fullt. Att handledas utbildningen igenom av Jan Sjölund, samt Aase Berg under momenten av kreativt skrivande, har varit oerhört givande. Att få lov att bolla idéer och läsas av utgivna författare är såväl konstruktivt som den egoboost som faktiskt krävs ibland, för att fortsätta VÅGA skriva.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv? Under min tid på redaktion kom utbildningen väl till hands, eftersom den innehöll journalistiskt skrivande. Även i min nuvarandes utbildning fann jag mig redan besitta verktygen som krävs för att lyckas under ett självständigt textarbete, samt att ge och ta emot respons.

Vad minns du särskilt från din studietid? Den allra första gången någon läste någonting jag skrivit var på Högskolan. Jan Sjölund tog mig åt sidan direkt och sa ”det här är RIKTIGT bra, Cornelia”. Det var den avgörande stunden för mig, som skrivande person. För sedan dess har jag fortsatt och fortsatt och fortsatt. Och trott på att jag kan.

Vilka är dina framtidsplaner? Drömmen är att kunna arbete med skrivande på heltid. Om det blir på en nyhetsredaktion, kommunikationsavdelning eller som frilansskribent, får tiden utvisa. Jag är ännu ung, visst?

Kontakt

Jan Sjölund, profilbild

Jan Sjölund

Journalist och skrivkursansvarig på Högskolan i Gävle

Sidan uppdaterades 2024-05-28