Masterprogram i socialt arbete 120 hp

En masterexamen i socialt arbete innebär att du som är socionom eller har annan relevant utbildning får möjlighet att utveckla din kompetens inom områden som intresserar dig. Det ger dig samtidigt en specialistkompetens inom Högskolans forskningsprofil Hälsofrämjande arbetsliv som ökar din konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

Högskolepoäng

120 hp

Anmälningskod

HIG-29201

Sista ansökningsdag

oktober 15, 2024

Studieform

Distans

Undervisningsspråk

Svenska

Studietid

januari 20, 2025–januari 17, 2027

Förkunskapskrav

  • Examen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng 
  • 90 högskolepoäng inom huvudområdet socialt arbete eller motsvarande

Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande vad som krävs för grundläggande behörighet till svensk högskoleutbildning på grundnivå.

Urval

Högskolepoäng

Utbildningsplan

Om programmet

Den första terminen inleds med två obligatoriska kurser om 15 högskolepoäng vardera. Den ena kursen ges inom vår forskningsprofil Hälsofrämjande arbetsliv och den andra innehåller fördjupade kunskaper i forskningsmetoder i socialt arbete. Under den andra terminen har du möjlighet att välja kurser som intresserar dig om sammanlagt 30 hp. Under termin tre genomförs examensarbetet i form av en masteruppsats om 30 högskolepoäng. Under termin fyra ges på nytt möjlighet att välja kurser om 30 hp. Alla kurser ges på halvfart vilket gör att du som vill läsa på helfart kan samläsa flera kurser parallellt. Examensuppsatsen ges på helfart men möjlighet finns att skriva den på halvtid.

Antagna studenter som redan har läst avancerade kurser, t.ex. inom socionomprogrammet eller motsvarande kan få möjlighet att tillgodoräkna sig dessa i masterutbildningen.

Förutom de valbara kurser som ges inom masterprogrammet har du även möjlighet att välja bland de fristående kurser i socialt arbete på avancerad nivå som erbjuds vid Högskolan i Gävle.

Undervisningsspråket är i huvudsak svenska med inslag av engelska. Det finns möjlighet att skriva individuell tentamen och andra individuella uppgifter på engelska. Några valbara kurser bedrivs helt på engelska. I dessa kurser finns möjlighet att skriva individuell tentamen och andra individuella uppgifter på svenska.

Kunskapsinhämtandet sker genom litteraturstudier, seminarier, föreläsningar, fallstudier och handledning. Programmet ges som distansutbildning och ger behörighet till forskarutbildning. Distans innebär i detta fall att du beräknas vara på plats för seminarier och föreläsningar vid Högskolan i Gävle 2 till 5 ggr per termin .

Examen

Masterexamen

Ämnen inom programmet år 1

Fördjupa dina kunskaper och bli en efterfrågad specialist

Efterfrågan på specialistkompetens inom socialt arbete är stor idag. Masterprogrammet i socialt arbete vid Högskolan i Gävle är särskilt inriktat mot att ge kunskaper inom hälsofrämjande arbetsliv. Inom programmet kan du även välja mellan kurser som: Organisation, ledarskap och yrkesroll, Professionella möten, Samtal med barn, Psyko­socialt arbete, Internationellt socialt arbete, Alkohol och psykoaktiva droger, Hälsa och ohälsa i samhälls- och arbetsliv och Samhällsarbete.

Du får också möjlighet att i din masteruppsats fördjupa dig inom hälsofrämjande arbetsliv.

Internationell karriär och forskning

Programmet ger dig en god grund för karriärmöjligheter i såväl Sverige som utom­lands samt behörighet till fortsatta forskarstudier. Det finns möjlighet att räkna in en del av kurserna i masterprogrammet i forskarutbildningen som också erbjuds vid Högskolan i Gävle.

Kontaktperson

Åsa Vidman, profilbild

Åsa Vidman

Utbildningsledare

Sidan uppdaterades 2024-04-16